Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

10255 miejsce

Szybkie, aromatyczne, pieczone ziemniaki [Przepis]

Ziemniaki udomowiono około 8 tysięcy lat temu, a do Europy trafiły około roku 1570. Dziś przeciętny mieszkaniec naszej planety spożywa ich około 33 kilogramy rocznie. Można podawać je na setki sposobów, dziś polecam pieczone.

Pieczone ziemniaki mogą stanowić też samodzielną przekąskę, zwłaszcza gdy podamy je z ulubionym dipem. / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikPrzepis na pieczone, aromatyczne ziemniaki, należy do kategorii dań szybkich, niewymagających dużego nakładu pracy. Przygotowanie takich ziemniaczków, zajmuje mniej czasu, niż tradycyjne ich gotowanie, a wszystko za sprawą pominięcia czynności, której nie tylko nie lubimy, ale która pochłania nam najwięcej czasu - obierania warzyw.

Tak przygotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, np. do szszłyka / Fot. Ewa Naukowicz-Wójcik

Składniki:
1,5 kg dużych ziemniaków
oliwa
bazylia
tymianek


Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy (bez obierania), osuszamy, kroimy w ósemki, wrzucamy do garnka, skrapiamy oliwą i posypujemy ulubionymi ziołami i przyprawami (może to być np. bazylia, ale doskonale smakują również z tymiankiem, przyprawą do grilla, przyprawą do kurczaka, czosnkiem, a nawet majerankiem), mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną (180-200° C) blachę piekarnika. Chwilę później w całym mieszkaniu unosić się będzie cudowny aromat, a my nie będziemy mogli doczekać się końca pieczenia. Jeśli trafimy na odpowiedni gatunek ziemniaków (sypkie), to potrawa będzie cieszyć nasze podniebienia już po 15 minutach. Tak przygotowane ziemniaki są doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, np. do szaszłyka, choć mogą stanowić też samodzielną przekąskę, zwłaszcza gdy podamy je z ulubionym dipem.

Ziemniaki udomowiono około 8 tysięcy lat temu, a do Europy trafiły około roku 1570 / Fot. Ewa Naukowicz-Wójcik

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Dip to gęsty sos na bazie jogurtu, serka, ewentualnie śmietany, w którym maczamy warzywa, chipsy itp. Polecam czosnkowy, musztardowo- miodowy, ziołowy... i mnóstwo innych. smacznego:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

a co to jest " z ulubionym dipem" ?

a bazylię i tymianek i rozmaryn mam w doniczkach na oknie.
ziemniaki wypróbuję...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Super przepis. Zdrowy- bo obierane ziemniaki to strata witamin, a przyprawy wspomagaja działanie ukłsadu trawiennego w tym enzymatycznego.Mam 61 lat i w tym wieku wydzielanie enzymów jest zmniejszone o conajmniej o 50% niz u 20 latka. Prosze zatem o podpisanie petycji o ochronie leków roślinnych przed urzednikami, którzy jeszcze sa zdrowi, ale nie wiedza jak długo.
http://iozn.pl/petycja/petycja.html

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.