Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

180387 miejsce

Szynka z ananasem i bazylią to finezja smaku

Kiedy po raz kolejny zastanawiam się co zrobić, aby kawałek mięsa z lodówki zaczął przypominać coś smakowitego, często wpadam na nieco kontrowersyjne pomysły. I tak powstała "szynka niespodzianka", o której przyrządzaniu Wam opowiem.

Lubię eksperymentować w kuchni, łączyć przeciwstawne smaki, a nawet przekraczać pewne kanony kulinarne. Potrawa, którą chcę wam zaproponować jest właśnie takim dysonansem kulinarnym.

Kiedy powiedziałem mojemu byłemu chłopakowi, który był po szkole gastronomicznej, co dodałem do mięsa, złapał się za głowę i ze smutkiem stwierdził, że zmarnowałem ładny kawałek szynki. Nie chciał uwierzyć, że z podanej przeze mnie mieszanki może wyjść coś nie tylko zjadliwego, ale w dodatku smacznego.

Postarałem się jednak gruntownie wyprowadzić go z błędu, i kiedy zajadał się wspaniałą szynką z niespodzianką, nie potrafił zrozumieć, jak bardzo mylili się jego szkolni mistrzowie.

Ale do rzeczy. Ponieważ szynka, jak każde mięso lubi sobie poleżeć w zalewie, najlepiej rozpocząć przygotowania dzień wcześniej.

W szynce wycinamy kieszeń

Ładny, półtorakilogramowy kawałek szynki wieprzowej myjemy pod bieżącą wodą. Następnie szerokim i ostrym nożem robimy w nim tak zwaną kieszeń. Na czym to polega? Rzecz jest dosyć prosta. Wbijamy nóż w cieńszy kawałek szynki i robimy nacięcie na długość noża tak, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Kieszeń robimy szeroką, tak by po każdej stronie zostało nam mniej więcej po półtora centymetra mięsa. Tak przygotowaną szynkę odstawiamy na bok i zabieramy się za zalewę. Do miski odlewamy z puszki sok z ananasa. Do soku dodajemy drobno posiekane 5-6 listków świeżej bazylii i tyle samo posiekanej mięty. Obieramy i wyciskamy 6 do 7 ząbków czosnku i mieszamy z zalewą. Dla uzupełnienia smaku dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek. Tak przygotowaną miksturą zalewamy mięso. Właściwie lepiej będzie, jak włożymy mięso do miski z zalewą. Ważne jest to, aby dobrze natrzeć mięso marynatą, nie oszczędzając wnętrza kieszeni. Kiedy już zmaltretujemy naszą szynkę, odstawiamy ją do lodówki na 24 godziny. Wprawdzie doba do ideał, ale w ostateczności możemy ten czas skrócić do 12 godzin.

fot. www.sxc.huPrzygotowujemy nadzienie

Ananasa z puszki kroimy w kostkę. Obieramy kolejne 4 ząbki czosnku, tym razem zostawiając je w całości. Pęczek świeżej bazylii siekamy w średniej wielkości kawałki, to samo robimy z pęczkiem mięty.

Wyjmujemy szynkę z zalewy i rozpoczynamy nadziewanie. Należy pamiętać, by nadzienie upychać jak najmocniej w kieszeni, nie pozostawiając zbyt wiele wolnego miejsca.

Do kieszeni wypychamy warstwami: ananasa, ziola, ząbek czosnku. Kiedy upchniemy kieszeń po brzegi, jej krawędzie zszywamy białą nitką, żeby w trakcie pieczenia, farsz nam nie uciekł.

Całość wstawiamy w brytfance do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy godzinę. Odwracamy szynkę do góry nogami i pieczemy kolejną godzinę. W ten sposób całe mięso będzie równomiernie przypieczone.

Przed podaniem należy koniecznie pozwolić mięsu "odpocząć", czyli zostawić go w brytfance na kilka minut. Soki, które podczas pieczenia krążą w szyneczce, zdążą przez ten czas poukładać się w naszej pieczeni i efekt smakowy będzie dużo ciekawszy.

Tak upieczoną szynkę można podawać na ciepło. Równie dobrze smakuje jednak na zimno w formie wędliny do kanapek.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (11):

Sortuj komentarze:

GRAZYNA
  • GRAZYNA
  • 30.01.2011 01:01

Muszę koniecznie spróbować, bo uwielbiam mięsa z dodatkiem owoców .Dzięki za przepis i pozdrawiam .

Komentarz został ukrytyrozwiń

Szymon przestań bo popełmie samobujstwo??! czytajac o twoich frykasach kulinarnych uf..... ślinotok aż w ustach mam ...śliny ,po co ja wchodzilem na strone gotowanie eh.... ztym samobujstwem to był żart ,tak że czasami się nie przejmuj, dochodzę do wniosku iż jesteś wirtuozem kulinarnym czytajac twoje artykóły?!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mirnal: białe nitki są zazwyczaj bielone chlorem. Natomiast kolorowe zawierają czasami cyjanidy i inne trujące składniki. Oczywiście chlor też jest trujący. Tak naprawdę najlepszym wyjściem byłoby użycie niebarwionej w ogóle nici jedwabnej lub bawełnianej :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Niemiłe rozczarowania życiem to dość powszechne zjawisko... Białe nitki moga być bardziej trujące niż kolorowe, choć tego nie widać...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mirnal: postanowiłem zaznaczyć w tekście kolor nitki, bo niestety czasami ktoś użyje innego koloru i może przeżyć niemiłe rozczarowanie :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Domyślam się Szymonie. Mnie chodziło tylko o logikę wynikania, bowiem ucieczka farszu nie zależy od koloru nici. Pozdro dla Rodzinki!

Komentarz został ukrytyrozwiń

ciekawy przepis ;) :P (+) :D

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mirnal: dziękuję za poprawki stylistyczne. Biały kolor nitki ma znaczenie o tyle, że najczęściej nie jest ona barwiona sztucznie, dzięki czemu dodatkowe chemikalia nie przejdą do mięsa.
Jeżeli mam być szczery, to raczej przydała się ręka mojej babci i ojca. Mama nie lubi zbytnio gotować.

Komentarz został ukrytyrozwiń

bardzo się cieszę że ktoś wrzuca przepisy :) +

Komentarz został ukrytyrozwiń

*półtora kilogramowy kawałek szynki* - łącznie...
*jej krawędzie zszywamy białą nitką, żeby w trakcie pieczenia, farsz nam nie uciekł.* - kolor biały nitki ma wpływ na ucieczkę?
*Odwracamy szynkę do góry nogami* - a jak ktoś kupił szyneczkę bez nóg?
brytfanna płaskie naczynie metalowe do pieczenia mięsa i ciast. Etym. - nm. Bratpfanne
dlaczego niektóre wyrazy spolszczamy a dizla nie akceptujemy?
Szymonie, widać rękę Twojej mamy? Pisałeś, że sporo Ci pomagała. Smakowicie piszesz!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.