Po pokonaniu
wojsk francuskich w bitwie pod Waterloo
(terytorium
obecnej Belgii) 18 czerwca 1815 roku francuski cesarz został internowany na
wyspę Św. Heleny na południowym Atlantyku. Przebywał tam do końca swoich dni. Zmarł 5 maja 1821 roku o godzinie 17.49, w wieku 52 lat.
Umierając, zdołał jeszcze wyszeptać: "wódz naczelny".
Od lat głowiono się nad przyczyną jego śmierci i
przedstawiano różne wersje. Najbardziej powszechne było mniemanie, że cesarz
Francji został otruty arszenikiem, znaleziono go bowiem w jego włosach w roku 1961, co
wywołało przypuszczenia o jego otruciu. Nie było to zresztą dziwne. Bonaparte, po ucieczce z
Elby, na której przebywał przymusowo w latach 1814-1815 próbował ponownie przejąć władzę, co mogło zachwiać nowym układem sił
na Starym Kontynencie. Wielu osobom zależało więc, by Napoleon I zniknął na
zawsze ze sceny politycznej.
Nowe dowody
Dzięki nowym źródłom (raporty z autopsji, historia
chorób rodzinnych, wspomnienia naocznych świadków oraz lekarza cesarza), opierając
się na współczesnej wiedzy medycznej, naukowcy doszli do wniosku, iż bezpośrednią
przyczyną śmierci było krwawienie z przewodu pokarmowego.
– Ta
analiza wskazuje, że nawet jeżeli cesarz zostałby uwolniony lub uciekł z wyspy,
jego śmiertelna choroba uniemożliwiłby mu granie dalszej głównej roli na scenie
europejskiej historii"
mówi szef badań, Robert Genta z Uniwersytetu Texas
Southwestern. – Nawet dziś, mając dostęp do zaawansowanych metod chirurgicznych
i chemioterapii, pacjenci z żołądkowym rakiem w tak zaawansowanym stadium jak
Napoleon, mają mizerne rokowania na przeżycie."
Podczas sekcji zwłok odkryto dwa wielkie wrzody żołądka. Jeden
duży ograniczył się tylko do żołądka, drugi (mniejszy) rozciągał się od ściany
żołądka aż do wątroby. Genta i jego koledzy porównali ich opisy ze
współczesnymi zdjęciami (50 łagodnych wrzodów i 50 nowotworów), stwierdzając,
że rany cesarza są rakowate. Bonaparte, według pracowników naukowych, był poważnie chory,
występowały już przerzuty na inne organa. –
Nawet leczony w naszych czasach przeżyłby
najwyżej rok – mówi Genta.
Choć ojciec cesarza, a także brat Lucjan i siostra Paulina, zmarli również na raka żołądka, choroba Napoleona powstała w wyniku infekcji
bakteryjnej, która doprowadziła do owrzodzenia. Przyczyną choroby mogło być
prawdopodobnie spożywanie dużej ilości żywności konserwowanej solą i mała ilość
świeżych warzyw i owoców a to zwiększało ryzyko
zachorowania na raka żołądkowego.
Więcej informacji można przeczytać w naukowym piśmie wydanym
w styczniu tego roku Nature
Clinical Practice Gastroenterology & Hepatology
.
Żródło:
Live Science
Giganci zatruwają świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?