Facebook Google+ Twitter

Taki Piknik Świętojański tylko w Warszawie. Poznaj program

Wianki nad Wisłą w Warszawie rozpoczną się 25 czerwca. To wieczorne koncerty, spektakularny pokaz ogni przed północą i całodzienny piknik wypełniony wieloma atrakcjami na Podzamczu przy fontannach, na bulwarach, na samej rzece i plaży.

 / Fot. Peter Salanki (originally posted to Flickr as Midsommar girls) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia CommonsPROGRAM PIKNIKU ŚWIĘTOJAŃSKIEGO:
14:00-20:00 - REJSY ŁODZIAMI /Bulwary nad Wisłą / Plaża Rusałka/
Rejsy tradycyjnymi łodziami

W tym roku drewniana flota wiankowa zostanie wzmocniona o wielką atrakcję jaką będzie bocznokołowiec Gloria Mechanika – statkiem z napędem kołowym po obu stronach burty. Dla jednostki będzie to drugi sezon, dlatego niewiele osób miało szansę już ją zobaczyć. Taka okazja nadarzy się podczs Wianków. Będzie można nie tylko zwiedzać statek, ale i wygrać bezpłatny rejs podczas imprezy.
W rejs po Wiśle zabierze także chętnych Kropka i Kreska – nowe stateczki kursujące od bulwaru Jana Karskiego do Mostu Łazienkowskiego i z powrotem. W czasie rejsu z pokładu słonecznego i przeszklonego głownego można podziwać panoramę Starego i Nowego Miasta, Stadion Narodowy, Grubą Kaśkę, plaże i dzikie tereny zielone na prawym brzegu Wisły.

Pomiędzy dwoma brzegami kursować będą tradycyjne drewniane łodzie: św. Barbara, Zygmunt, Inna Bajka, Bat oraz prom Wilga, które przewodzić będą bezpłatnie uczestników imprezy.
O godzinie 19.00 rozpocznie wielka parada żaglowców na Wiśle, które utworzą szyk i przepłyną między dwoma mostami.

14:00-20:00 - FLISACKA BINDUGA /Plaża Rusałka/
Po raz kolejny Fundacja Szerokie Wody zaprosi nas do tradycyjnej osady zbudowanej z płóciennych namiotów. Będzie można przypatrzeć się dawnym zawodom związanym z życiem na rzece oraz zostać przez chwilę kowalem, wikliniarzem, szkutnikiem, kaletniem, prządką czy tkaczką.
Będzie można spróbować także charakterystycznych dla regionu Urzecza potraw: zupy sytochy, barszczu chrzanowo-buraczanego i śliwianki wiślanki. Na plaży Rusałka funkcjonować będzie szkółka żeglarstwa tradycyjnego, zobaczyć też będzie można pokaz wykonania najdłuższej w tej części Europy drewnianej dłubanki wiślanej, której długość osiąga 12 metrów.
Dla dzieci przygotowany został interaktywny spektakl „Wiślana przygoda”.
O godzinie 18.00 na iBarce zacumowanej przy brzegu zagrają zespół Hambawenah i The Nobodies. Usłyszymy w ich wykonaniu folk miejski i wiślany.

14:00-18:00 - OSADA KWIATU PAPROCI /Podzamcze/
W Osadzie Kwiatu Paproci będzie można zobaczyć stare obrzędy świętojańskie, otrzymać wróżbę z imion ziół i ziemi, kręgów na odzie, poszukać kwiatu paproci i poznać słowiańskie rytuały, m. in. Postrzyżyny czy Święto Gaika i Jare. Będzie też mozna pleść dużo wianków z ziół, kwiatów i zbóż.

14:00-18:00 - SOBÓTKA W WIEJSKIEJ ZAGRODZIE /Podzamcze/
Wianki to także okazja do zajrzenia na stare wiejskie podwórze, gdzie młóci się zborze, miele ziarno, wypieka chleb w oryginalnym starym piecu chlebowym. Będzie można poznać tajniki robienia masła, tkania na krosnach, wyplatania koszy wiklinowych i wyrobu mioteł oraz zrobić własnoręcznie zabawkę ludową – fruckę, lalkę z sitowia czy kapelusz.
Wszyscy, którzy spróbują sił w tradycyjnych pracach w obejściu, dostaną specjalne “certyfikaty ponadprzeciętności”, a najlepsi tańcerze polka I oberka zostaną obdarowani świeżo wypieczonym chlebem.

14:00-24:00 - TARG RYBNY / Bulwary nad Wisłą/
W tym roku spędzając czas na Wisłą będzie można skosztować ryb, pochodzących z polskich rzek i morza. Na bulwarze Karskiego na Targu Rybnym dostępne będą ryby smażone i wędzone - pstrągi, sieje, sielawy, dorsze i flądry, zupy rybne, i polskie sushi. Tylko usiąść na schodkach ze świeżo uwedzoną rybką i podziwać życie wodne na Wiśle. A to wszystko przy jazzie na żywo.

14:00-24:00 - TARG ŚWIĘTOJAŃSKI /Podzamcze/
Czeka nas wielkie wydarzenie kulinarne. Targ Śniadaniowy, znany ze swoich weekendowych działań w różnych dzielnicach Warszawy w tym roku przygotuje dla wiankowiczów Targ Świetojański i Wielki Piknik na Podzamczu, który zakończy się dopiero przed północą! W menu znajdą się między innymi: kurpiowskie fafernuki - pulchne ciastka z marchwi, miodu i pieprzu, chleby na zakwasie, chleby serwatkowe, sery z Kaszub i Podhala, łowickie cepeliny, pierogi i pasztety, wędzone wędliny, ciasta, lemoniady z lubelszczyzny, soki tłoczone z grójeckich sadów. Na Podzmaczu będzie można zobaczyć tradycyjny wyrób sękacza i skosztować pieczonego barana.

Przygotowana zostanie duża strefa piknikowa, w której będzie można odpocząć, aby potem wziąć udział w warsztatch kulinarnych, garncarskich czy pomalować gotowe formy gipsowe kogutów, kozłów i innych zwierzaków podwórkowych.
Zajrzymy też do środka szklanego, żeby podejrzeć życie pracowitych pszczół.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.