Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

8294 miejsce

Tiramisu - smakołyk i słodkie przebudzenie

Wielki mały deser, wspaniały smakołyk, doskonały deser, słodkie przebudzenie. To tylko niektóre określenia jakimi opisuje się ten wspaniały deser jakim jest właśnie Tiramisu.

Na zdjęciu kawałek Tiramisu / Fot. Fot. Dariusz TrybułaTIRAMISU - co to za deser?

Tiramisu - nazwa tego popularnego i pysznego deseru pochodzi od włoskiego słowa "tirarse su" (ocknąć się, przebudzić się) oraz "tirami su" (poderwij mnie) i doskonale oddaje charakter tego wspaniałego smakołyku. Deser ten składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto lub winem marsala, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się obfitą warstwą kakao lub grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. Tiramisu przeważnie podaje się bardzo silnie schłodzone i zwyczajowo wraz z kawą espresso. W rodzimym kraju skąd tiramisu pochodzi, we Włoszech spożywa się go na drugie śniadanie. Najczęściej podawany jest w upalne, letnie dni. Istnieje też od dawna opinia, że tiramisu ma specjalne właściwości afrodyzjaku.

W kulinarnych kręgach wiadomo nie od dziś, że istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten zawsze przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to zawsze prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich wuzetek.



TIRAMISU - historia powstania deseru

Historia powstania deseru tiramisu nie jest do końca jednoznaczna. Do miana stolicy tiramisu od dawna już pretendują: Wenecja, skąd pochodzi słynny i niezastąpiony twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma bowiem własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy.



Ciekawostki związane z deserem tiramisu

Dodatkową ciekawostką może być jedna z krążących od dawna legend. Jest ona szczególnie popularna w Sienie, a głosi, że twórcą tego deseru tiramisu był władca Toskanii Cosimo III de' Medici, który zwykł go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzi się natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na długo przed tym, jak rodzina Medici stała się wpływowa.



TIRAMISU - współczesne modyfikacje w Polsce

Współcześnie w Polsce cukiernicy, kucharze a także amatorzy słodkich wypieków zaczęli modyfikować deser tiramisu.

Dzięki takim zabiegom możemy spotkać sie z:

Tiramisu z truskawkami;

- Tiramisu z wiśniami;

- Tiramisu z malinami;

- Tiramisu z poziomkami;

- Tiramisu z mandarynkami;

- Tiramisu z czereśniami;

- Tiramisu z ananasem;

- Tiramisu z brzoskwiniami;

- Tiramisu z bananami;

- Tiramisu z borówkami;

- Tiramisu z jagodami;

- Tiramisu z morelami;

- Tiramisu z gruszkami;

- Tiramisu z gruszkami i wanilią;

- Tiramisu z karmelizowanymi gruszkami;

- Tiramisu z rumem;

- Tiramisu z jabłkami;

- Tiramisu z jabłkami i karmelizowanymi orzechami;

- Tiramisu z porzeczkami;

- Tiramisu z jeżynami;

- Tiramisu herbaciane;

- Tiramisu z pomarańczą

i inne pomysły ....


Poza tym deser tiramisu współcześnie podawane jest także w pucharkach, pojemnikach, a także jako tort lub zwykłe ciasto na dużą blachę. Dodatkowymi dodatkami do współczesnych tiramisu w Polsce są: wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki w czekoladzie, draże, orzechy w czekoladzie, rum, olejek migdałowy do ciast, liker advocat, kandyzowane owoce, owoce świeże, owoce z likieru, owoce z kompotu, konfitury owocowe, marmolady, dżemy, powidła, mleko w proszku i inne.



TIRAMISU - 2-wa przepisy na deser:

Tematyka artykułu skłania mnie do podania przepisu na deser "TIRAMISU". Będą to dwa przepisy na tiramisu (na dużą blachę).


I Przepis z proporcjami na dużą blachę :)

Przepis I:


I. "TIRAMISU"

Składniki:

2 opakowania cukru waniliowego,

6 łyżeczek żelatyny,

6 jajek,

24 dag cukru,

2 łyżki amaretto,

50 dag serka mascarpone,

500 ml śmietany kremówki 30 %,

2 śmietan-fixy,

1 łyżki cukru pudru,

60-70 dag biszkoptów okrągłych,

2 szklanki kawy espresso (zimnej),

3 tabliczki gorzkiej czekolady lub kakao



Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i amaretto, dodać serek mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan fixem i cukrem waniliowym. Białka lekko osolić i ubić na pianę z łyżka cukru pudru. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Czekoladę gorzka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy jajecznej dodać śmietanę, żelatynę i na koniec pianę z białek.

W dużej blaszce układać biszkopty namoczone w kawie, na to połowa masy, posypać połową czekolady. Następnie ponownie ułożyć warstwę biszkoptów namoczonych w kawie i na to pozostała masa serowo-śmietanowa. Wierzch posypać obficie pozostałą czekoladą.

Schładzać w lodówce około 4 godziny. Trzymać w lodówce.


UWAGA!!!

Przed podaniem pokroić w większe kwadraty i podawać z filiżanka kawy lub herbaty.


SMACZNEGO!!

Dariusz Trybuła



Przepis II:


II. "LEKKIE TIRAMISU"


Składniki:

50 dag serka mascarpone,

25 dag chudego twarogu,

250 ml śmietany kremówki 30 %,

8 żółtek,

2 torebki cukru waniliowego,

30 dag cukru,

2-3 opakowania podłóżnych biszkoptów,

100 ml kawy espresso,

100 ml likieru migdałowego (np. amaretto),

4-5 łyżek kakao,

listki melisy do dekoracji.


Wykonanie:

Twaróg zmiksować na puszystą masę z serkiem mascarpone, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym oraz wymieszać z ubitą śmietaną kremówką. Dobrze wymieszać.
Na dnie blachy ułożyc podłóżne biszkopty - skropić je kawą espresso i połową likeru amaretto. Następnie wyłożyć połowę masy, wyrównać i posypać obficie kakao. Następnie ponownie ułożyć biszkopty, które skropić pozostałą kawą espresso i likierem amaretto. Wyłożyć na to pozostałą masę i ponownie wierzch posypać obficie kakao.

Schłodzić w lodówce. Dobre na następny dzień.


Smacznego!


Dariusz Trybuła




Zródło artykułu:

WŁASNE,

MATERIAŁY,

INTERNET

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.