Facebook Google+ Twitter

To, co o wiśniach powinno się wiedzieć

Wiśnie - pyszne, kwaśne owoce. Zrywamy je latem. Są bogate w wiele witamin, a także niezastąpione w kuchni.

Wiśnia / Fot. AKPADrzewa wiśniowe znane były już na Środkowym Wschodzie, w czasach prehistorycznych. W Europie zostały one rozpowszechnione przez starożytnych Rzymian, a w Polsce owoce te uprawia się od X wieku.

Drzewa wiśniowe rosną w umiarkowanej strefie klimatycznej na całym świecie, jednak najwięcej ich jest w Azji, a także w Japonii - dlatego ta druga nazywana jest "krajem kwitnącej wiśni". Jednak tam rosną tylko gatunki ozdobne.

W wielu językach zachodnioeuropejskich wiśnie i czereśnie określa się tym samym słowem, do którego dodaje się przymiotnik "kwaśna" albo "słodka", w zależności od tego o jaki owoc chodzi. Jednak pamiętać trzeba, że wiśnie i czereśnie to dwa różne gatunki owoców, należące do jednej rodziny.

Wśród wiśni wyodrębnia się dwa gatunki: sokówki i szklanki. Te pierwsze są ciemnoczerwone, prawie czarne i mają barwiący sok. Szklanki natomiast są koloru jasnoczerwonego i mają jasny, niebrudzący sok. W zależności od odmiany wiśnie są słodkie lub kwaśne.

Wiśnie są bogate w witaminę A, a także witaminę C, cukry, kwasy organiczne i pektyny.

Owoce te spożywa się głównie w postaci przetworzonej. Robi się dżemy, konfitury, a także nalewki i brandy. Wiśnie można też kandyzować, mrozić lub jeść na surowo.

Wiemy już wszystko o tych soczystych owocach lata, a teraz zapraszam do kuchni!

Placek drożdżowy z wiśniami

Składniki:

• 750 dag wiśni
• 4 łyżki cukru pudru + do posypania

• 50 dag mąki
• 1 szklanka ciepłego mleka
• 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej
• 10 dag masła, stopionego i letniego
• 10 dag cukru pudru
• 3 jajka, w temperaturze pokojowej
• 1/2 łyżeczki ekstraktu (aromatu) migdałowego
• szczypta soli

Przygotowanie:
1. Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Wiśnie umyć, wydrylować, wymieszać z 4 łyżkami cukru pudru, a gdy puszczą sok, umieścić na sicie i odsączyć.
2. Ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżeczką cukru pudru. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Jaja ubić na puszystą pianę z cukrem pudrem, dodać do przesianej mąki, wlać wyrośnięty rozczyn i ekstrakt (aromat) migdałowy, wsypać sól, dokładnie wymieszać.
3. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut (może być dość rzadkie), następnie wgnieść roztopione i letnie masło, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1 - 1 i 1/2 godziny).
4. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm, podsypując stolnicę mąką. Wylepić nim natłuszczoną dużą (jak największą) blachę, formując na bokach brzeg. Rozłożyć (luźno) odsączone owoce i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 do 1 godziny. Po tym czasie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut (w razie potrzeby przykryć wierzch ciasta folią aluminiową). Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Uwaga! Kiedy moja mama planuje ciasto drożdżowe, to na kilka godzin przed rozpoczęciem pracy wykłada na stół wszystkie składniki, aby miały one jednakową temperaturę!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (14):

Sortuj komentarze:

muszę kiedyś wypróbować ten placek koniecznie! :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ale wino robi się z owoców nie pestkowanych, bynajmiej mój tato tak robi. A jest pyszne!

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 22.07.2009 21:33

Wino - napojem Bogów, ale mały aperitif z kijafy dla zdrowia nam nie zaszkodzi.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Podobno nalewka wiśniowa jest smakowita.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 22.07.2009 21:20

Zostanie, spokojnie.... Wystarczy, że mnie już wykrzywia od ciągłego kosztowania - to jakiś odruch.. Ale winko będzie przednie, a śliwowica powali nie tylko człeka, ale nawet bawołu... A co!? Jak robić to porządne trunki :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Z wisni pozbawionych juz pestek mozna zrobic owocowa wersje deseru tiramisu jak podalam w komentarzu do przepisu Barbary Romer- Kukulskiej " Tira-mi-su, wylaz z dola.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja moge pomóc, tylko nie wiem ile by Ci zostało:)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 22.07.2009 21:05

Dosyć wiśni!!! Szukam chętnych do drylowania z pestek? Muszę się uporać z wiaderkiem czereśni i koszem śliwek :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pyszny placek ! Sama wypróbowałam. Dziękuję.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kiedyś myślałam, ze wisnie są kwasne i niedobre. Jednak od kilku lat, od kiedy dostajemy je od rodzinki, tak naprawde poznałam i ch smak i ciemnoczerwone są pyszne! a co do robaczków - zawsze myslałam, że nie mają, ale gdzies słyszałam niedawno, ze niestety tez bywają z mieskiem niestety. :-)
Dziekuję za komentarze!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.