Facebook Google+ Twitter

539 miejsce

Tort makowy z jabłkami - przepis

Świąteczne wypieki. Makowce w każdej postaci są bardzo smaczne. Oprócz tradycyjnych zawijańców na naszym świątecznym stole może znaleźć się makowy tort z jabłkami. Tort makowy z jabłkami łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Tort makowy z jabłkami

Składniki:
3 szklanki makuTort makowy z jabłkami / Fot. Dorota Michalczak
3 szklanki mleka
5 jajek
2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 szklanki oleju
kilka orzechów włoskich i migdałów
3 jabłka
4 łyżki mąki
2 łyżki tartej bułki Tort makowy z jabłkami / Fot. Dorota Michalczak
1/2 szklanki rodzynek
olejek migdałowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2 łyżki startej skórki pomarańczowej

Wykonanie
Mak namoczyć w 3 szklankach mleka, zagotować. Gotować przez 10 minut do napęcznienia a małym ogniu. Ugotowany odsączyć na sicie. Skręcić 2 razy przez maszynkę.
Jabłka umyć, zetrzeć na tarce. Jajka, cukier i masło zmiksować w makutrze, połączyć z wystudzonym makiem, i pozostałymi składnikami.
Tak przygotowane ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Po przestudzeniu tort makowy z jabłkami, pokryć lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Tort makowy z jabłkami / Fot. Dorota MichalczakLukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki wrzącej wody
Cukierniczy barwnik w proszku (niekonieczne)

Do cukru pudru dodać wrzącą wadę (miarkować, żeby nie był lukier za rzadki), sok z cytryny. Dokładnie utrzeć i polukrować upieczone ciasto.

Przepis na tort makowy z jabłkami pochodzi z książki Aliny Dąbrowskiej - Zdrowa kuchnia

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (13):

Sortuj komentarze:

Makowiec japoński ;)Wygląda smakowicie ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Basiu miło mi, ze korzysta pani z proponowanych przeze mnie przepisów.
Nigdy nie używałam maku gotowego, ale skuszę się. Odpadnie trochę pracy z jego mieleniem. Trzeba sobie ułatwiać pracę.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo lubimy makowce w każdej postaci. Chociaż mak zawsze mielę, to nie sprawia kłopotu, żeby delektować się smakołykami w święta.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pycha, mokre , makowe ciasto. A teraz się przyznam , że korzystałam z kupionego już zmielonego maku, więc nie mieliłam go przez maszynkę. Było go 500 gr.
Pychotka.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Placek, jak nazywam każde ciasto w piekarniku, ale ... nie byłabym sobą gdybym przepisu "nie poprawiła" czyli zmodyfikowałam go lekko. Co wyjdzie powiem za godzinę.
Miast oleju rozpuściłam masło i śmietanę pełną, no i jedną szklankę cukru miast dwóch. Dodałam też mieloną wanilię.
No i czekam co z tego wyszło.
Dziadunio mawiał, gdzie jajek dużo cukru, masła i polane czekoladą, to nie może być niedobre. Zobaczymy. ?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wspaniała propozycja kulinarna! Nieodłączny element świątecznego stołu.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Świetne ciasto! Przypominają mi się czasy dzieciństwa, bez tortu makowo - jabłkowego nie było świąt :) Dzięki Dorotko za miłe wspomnienia... i ten zapach, do dziś go czuję :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawy przepis, muszę wypróbować :) Pozdrawiam !

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Dorota poleca nam ciekawy przepis Pani Aliny D.
Nie lubię oleju w cieście. Chyba zastąpię go śmietaną.
Uwielbiam makowce. więc jutro zaraz zabieram się za robotę.

Komentarz został ukrytyrozwiń

@ Justyna-Maria Bartkowiak Dzisiaj 20:42

Justyno, z mieleniem maku trochę pracy. Myślę, że znajdziesz czas na tradycyjne przygotowane maku.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.