Tort makowy z jabłkami
Składniki:
3 szklanki maku
3 szklanki mleka
5 jajek
2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 szklanki oleju
kilka orzechów włoskich i migdałów
3 jabłka
4 łyżki mąki
2 łyżki tartej bułki
1/2 szklanki rodzynek
olejek migdałowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2 łyżki startej skórki pomarańczowej
Wykonanie
Mak namoczyć w 3 szklankach mleka, zagotować. Gotować przez 10 minut do napęcznienia a małym ogniu. Ugotowany odsączyć na sicie. Skręcić 2 razy przez maszynkę.
Jabłka umyć, zetrzeć na tarce. Jajka, cukier i masło zmiksować w makutrze, połączyć z wystudzonym makiem, i pozostałymi składnikami.
Tak przygotowane ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Po przestudzeniu tort makowy z jabłkami, pokryć lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Lukier
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki wrzącej wody
Cukierniczy barwnik w proszku (niekonieczne)
Do cukru pudru dodać wrzącą wadę (miarkować, żeby nie był lukier za rzadki), sok z cytryny. Dokładnie utrzeć i polukrować upieczone ciasto.
Przepis na tort makowy z jabłkami pochodzi z książki Aliny Dąbrowskiej - Zdrowa kuchnia
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?