Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

41688 miejsce

Tort Pavlovej w wersji kawowej [Przepisy]

Ten bezowy tort z delikatną bitą śmietaną i owocami, osławiony przysmak słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, nazwany został na jej cześć.

Tort Pavlovej z kawą / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikWersja oryginalna oparta jest na klasycznym bezowym spodzie, ubitej, słodkiej śmietance i kwaskowych owocach. Smakuje wyśmienicie, szczególnie latem. Wersja, którą przedstawiam poniżej, doskonale natomiast sprawdza się jesienią i zimą. Według mnie maliny, odrobina żurawin, orzechy i wiórki czekoladowe, które dodaję, sprawiają, iż nabiera ona jesienno-zimowego charakteru. Z góry zaznaczam, że jest to jedynie moja "wariacja na temat tortu Pavlowej", którą można dowolnie, w zależności od upodobań modyfikować. Do tortu dodawać można dowolne, ulubione owoce, a ze śmietanki wyczarować
chociażby krem cytrynowy. Wystarczy wymieszać w garnku 2 jajka, 80 g cukru, sok i skórkę z jednej cytryny i 50 g masła. Całość podgrzewamy mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy ze śmietaną.

Składniki: / Fot. Ewa Naukowicz-Wójcik
- 6 białek
- około 320 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
- 330 gram śmietanki 30 proc.
- 1 kapsułka kawy (np. Italico Espresso) lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kawy sypanej, dowolne owoce i dodatki

Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę
2. Cukier, cukier waniliowy, mączkę ziemniaczaną i kawę wymieszać i nie przerywając ubijania, dodać do białek. Całość ubijać do czasu, gdy masa stanie się błyszcząca.
3. Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy około 24 cm i włożyć je do tortownicy. Wlać masę bezową.
4. Piec w dolnej części piekarnika, w temperaturze 100 st. C (bez termoobiegu) przez około 1,5 godz.
5. Bezę wyjąć z formy, oderwać papier i ostudzić.
6. Ubić śmietankę, rozsmarować ją delikatnie na torcie (najlepiej odwrócić go dnem do góry) i ułożyć ulubione dodatki. Satysfakcja gwarantowana.

Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.