Facebook Google+ Twitter

Tort sylwestrowy z lamusa babci i życzenia noworoczne

Z Nowym Rokiem podzielmy się starym tortem i serdecznymi życzeniami, których nigdy nie dość, nie zapominając o solenizantach nadchodzących dni.

skan kartki z przepisem Babci / Fot. Fot. B. Romer KukulskaPrzepis jest zapisany ręką mojej Babci. Nie wiem ile lat ma ten świstek papieru. Leżał jako zakładka w brulionie z babcinymi zapiskami. Moja Babcia miałaby dziś 116 lat, a umarła 1949 roku. Przepis stary i wypróbowany, sprawdzony.

Oto to co widnieje na kartce.

"12 żółtek utrzeć z dwoma szklankami cukru, dwie szklanki
siekanych orzechów, 4 łyżki tartej bułki, cukru
waniljowego. Wszystko ucierać pół godziny. Wymieszać lekko
z pianą. Podzielić na dwie części i upiec w średnim piecu.
Po przestygnięciu przełożyć masą.

Pół funta orzechów zmielić na maszynce, pół funta cukru,
dodać parę łyżek śmietanki lub mleka, przełożyć i na chwilę
..... postawić do pieca."

Babciny orzechowy tort na urodziny solenizanta / Fot. Fot. B. Romer KukulskaWygląda prosto i smacznie. Można dodać łyżkę alkoholu oraz oczywiście korzystając z miksera elektrycznego skrócić czas ucierania.

A może pochwalicie sie jak spędzaliście Sylwestra oraz co przygotowaliście na Nowy Rok dla najbliższych, dla gości, dla siebie, albo sąsiada? Bo, jak w piosence, dobrze mieć sąsiada.

A zatem, pozostaję z życzeniami i toastem: Wszystkiego Najlepszego z okazji stojącego już na progu Nowego Roku dla wszystkich czytelników i autorów, wydawców i kibiców DO oraz solenizatów tych dni. Życzę też smacznego tortu dla odważnych, którzy zaryzykują spróbować "starego jak świat" tortu z babcinego lamusa.
przepis

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (17):

Sortuj komentarze:

Pozwalam sobie przypomnieć ten Tort, z przepisem pisanym ręką Babci.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jest szansa na Dzień Babci zrobić taki oto Tort Babciny.
Mogę polecić trochę mniej cukru. Jest wbrew pozorom nie tak kaloryczny, ponieważ to właściwie biszkopt orzechowy, bez tłuszczu.

Komentarz został ukrytyrozwiń

:)
W ciągu roku może wypróbuję przepis, aby w Sylwestra 2011/2012 upiec tort sylwestrowy bez kulinarnej wpadki ;)
Tegorocznego Sylwestra spędziłam na białej sali, na której za "partnera" miałam bardzo silną grypę. "Partner" był tak sumienny, że z nawiązką nadrobił lata całe bez silnych przeziębień a jedynym stosownym napojem na toast noworoczny w takim towarzystwie był napój z Coldrexu :)))
Tak myślę sobie, że jeżeli podany przepis z babcinych zbiorów kulinarnych - to posylwestrowo może być na Dzień Babci (babcią trójki Wnucząt jestem i po Sylwestrze) :)
Pozdrawiam noworocznie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mistrzynią pichcenia nie jestem i z reguły od kuchni staram trzymać się z daleka, ale jeśli tak rekomendujesz Basiu, to chyba jednak zaryzykuję :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
cienwiatru
  • cienwiatru
  • 02.01.2011 14:34

Autorka na siłę mnoży komentarze.
Czy ich ilość jest tak bardzo ważna?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ewo na Twoje dictum podaje Ćwierciakiewiczową z bardzo sfatygowanego starego oryginału, który mam w spadku po drugiej Babci.

Utrzeć 8 żółtek, 25 dkg cukru, 25 dkg orzechów włoskich,
wmieszać lekko pianę z białek i posypać bułką.
Upiec w dwóch tortownicach w nizbyt nagrzanym piecu.
Do ubitej śmietany dodać 25 dkg cukru, wanilię, 25 dkg tu-
reckich orzechów zielonych i przełożyć tą masą zimne krążki

Komentarz został ukrytyrozwiń

Basiu! Przepis na tort, pisany ręką Twojej babci - pachnie mi panią Ćwierciakiewiczową. Wiesz z pewnością o kogo chodzi. Za czasów naszych babć dwie książki znali wszyscy - kodeks honorowy Bodziewicza i książkę kucharską Ćwierciakiewiczowej.

Komentarz został ukrytyrozwiń

-> @ Jolanto, ta kaligrafia Babcina śni mi się po nocach, Mam do odczatnia 200 kartkowy brulion. I wierz mi nie zawsze to takie łatwe. ;)

->@ Kazimierz, życzę długiego snu i intensywnego wypoczynku nie zapominając o "wszystkich członkach"

Komentarz został ukrytyrozwiń

@ ->Beato wierz mi, nie trzeba być mistrzynią wypieków, aby ten tort był dobry. Jest dziecinnie prosty i okropnie słodki ;)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ooj, dobry jest. tylko trochę słodki. chyba dla zasady, by słodyczy w Nowym Roku nie zabrakło.
a serio, to polecam trochę mniej cukru ucierać z żółtkami.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.