Facebook Google+ Twitter

Torty. Z kajetów kucharskich moich prababć

W mojej rodzinie przepisy kulinarne przechodzą z pokolenia na pokolenie. Ponieważ często torty pieczone są z różnych okazji i opierane na kajetach i zapiskach naszych prababć, postanowiłem je upublicznić w oryginalnej pisowni.

Tort migdałowy z cykatą
Składniki: 20 migdałów, 4 jajka, 5 żółtek, 7 dag masła, 25 dag cukru, skórka cytryny, 12 dag cykaty, sok z połówki cytryny.

Utrzeć 12 dag obranych migdałów zmielonych z 5 żółtkami i 1 jajkiem oraz 15 dag cukru. Gdy masa zbieleje i stanie się pulchną, domieszać 4 dag mąki, 7 dag gorącego stopionego masła. Upiec z tej masy 2 krążki w formach wyłożonych wysmarowanym papierem. Utrzeć 3 jaja z 5 łyżkami cukru, dodać odrobinę skórki cytrynowej, 2 łyżki utartych migdałów i 12 dag drobno posiekanej cykaty, sok z połówki cytryny. Tą masą przełożyć ostudzone krążki, tort zaś powlec lukrem cytrynowymi przybrać ozdobnie wycinaną cykatą oraz migdałami.
Uwaga: cykata (wł. succada) spoż. kandyzowane skórki cytrona; obsmażane w cukrze skórki cytrusów.

Tort z kremem kawowym

Składniki: 4 żółtka, 4 łyżki cukru,cukier waniliowy, 5 dag stopionego masła, 4 łyżki mąki ,
skórka z ½ cytryny, piana z 4 białek.

Krem: 30 dag utartego masła, 1 żółtko, 20 dag cukru z waniliią, mocnej czarnej kawy pół
szklanki , marmolada, biszkopty, rum, śmietana kremówka, cukier waniliowy, ekstrakt kawowy, orzechy pistacjowe, migdały.

Utrzeć 4 żółtka z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać 5 dag stopionego masła, 4 łyżki mąki po jednej, skórkę z połówki cytryny i pianę z 4 białek. Upiec w suto wysmarowanej formie, gdy wystygnie, przekroić. Następnie przyrządzić krem: do 30 dag utartego masła dodać 1 żółtko i 20 dag cukru z waniliią. Mocnej czarnej kawy pół szklanki dodawać po kropelce, mieszając przytem ciągle. Jeden krążek tortu posmarować dobrą marmoladą, na to wyłożyć połowę kremu, w który wciska się gęsto biszkopty przełożone marmoladą. Pokropić je rumem i nakryć resztą kremu, na wierzch zaś położyć drugi krążek tortu. Wierzch tortu powlec śmietanką kremową bardzo gęstą i ubitą z cukrem waniliiowym oraz kilku kroplami ekstraktu kawowego, posypać posiekanymi pistacjami albo migdałami i postawić na lodzie.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (12):

Sortuj komentarze:

Takie kajety to skarb!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mmmmm tort z kremem kawowym :) pychota

Komentarz został ukrytyrozwiń

Słodkości, sama radość.
Każdy łasuch jest radosnym gościem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeżeli chcesz wyrazić opinie kliknij gwiazdkę ,to dla mnie najsympatyczniejszy komentarz,jeżeli przepis Ci się nie podoba napisz lepszy,jeśli zmodyfikowałeś go wpisz to w komentarze.Dziękuję i pozdrawiam serdeczni

Komentarz został ukrytyrozwiń

Półgodzinny spacer wystarczy,aby się pozbyć nadmiaru kalorii, po zjedzeniu trójkącika tortu.Dotyczy to jedzenia nie tylko w nadmiarze.Pozdrawia.

Komentarz został ukrytyrozwiń

To musi być pycha.))
Panie Lesławie, a czy wie Pan może...
... ile jedna porcja ma kalorii?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeżeli uważasz tak jak ja :Kliknij gwiazdkę, bo to najsympatyczniejszy komentarz dla autora lub napisz, sfotografuj lepiej.5* postawiłem 5 aby nie było niedomówień;)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 28.03.2010 20:18

Jeżeli uważasz tak jak ja :Kliknij gwiazdkę, bo to najsympatyczniejszy komentarz dla autora lub napisz, sfotografuj lepiej.5* postawiłem 5 aby nie było niedomówień. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeżeli uważasz tak jak ja :Kliknij gwiazdkę, bo to najsympatyczniejszy komentarz dla autora lub napisz, sfotografuj lepiej.5* postawiłem 5 aby nie było niedomówień.

Komentarz został ukrytyrozwiń

pychota!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.