Facebook Google+ Twitter

Tradycja i kuchnia żydowska

Kuchnie narodowe mają wyraźne korzenie. Wiążą się na ogół z dwoma, trzema tradycyjnymi produktami lub potrawami. Kuchnia włoska słynie m.in. z makaronów, francuska z win i serów, meksykańska z ostrych sosów. A jaka jest kuchnia żydowska?

Żydzi - tak odmienny naród od pozostałych. Inna religia, kultura, ale czy i kuchnia? W kuchni Izraelitów znajdujemy produkty z różnych zakątków świata: włoskie przyprawy, zioła z krajów słowiańskich, holenderskie solone ogórki, śledzie, ciasta maślane, kasza gryczana, wędzona ryba.

Nadawane nazwy potrawom, jak szczupak lub karp po żydowsku nie pojawiły się bez przyczyny, bowiem Żydzi modyfikowali przyjęte potrawy i zwyczaje kulinarne nadając im wzniosłość.

Co ciekawe, podobnie, jak w Polsce, Żydzi dzielą swoją kuchnię mając na uwadze znamiona regionalne. W inny sposób żywi się Żydówka z Jemenu, niż Żydówka niemiecka, rosyjska czy polska. Żydzi bliskowschodni użyją w swojej kuchni bakłażanów, sałaty, ciemnego chleba, czosnku i oliwy. W Polsce zaś Żyd przyrządzi rybę podaną na sposób narodowy, czulent, cymes i kishke.

Zawsze i wszędzie kuchnia żydowska zadziwiała i zadziwia swą różnorodnością. A przyrządzenie każdej z potraw ma swój urok i tajemnicę. Jak mówi stare przysłowie: co kraj to obyczaj.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.