Facebook Google+ Twitter

Trzeci Polak zarażony bakterią E. coli. Hamburg źródłem zakażenia?

Do szpitala w Szczecinie zgłosiła się kolejna osoba, która może być zarażona bakterią E. coli. Mężczyzna skarży się na ból brzucha i ma objawy podobne do tych, które występują przy zatruciu EHEC.

 / Fot. EPA/MAXIM SHIPENKOVMężczyzna 2 maja wrócił z Niemiec. Dziś zgłosił się do szpitala z bólem brzucha i objawami biegunki krwistej. "Stan ogólny pacjenta jest dobry, jego nerki są wydolne" - mówi "Gazecie" dyrektor szpitala.

Ogórki z Hiszpanii niewinne? Nadal nie znamy źródła zakażenia EHEC

To już trzeci Polak zakażony groźną bakterią: w czwartek do szpitala zgłosił się mężczyzna, tydzień temu kobieta. Oboje w ostatnim czasie przebywali w Niemczech. Ostatni oficjalny przypadek zakażenia bakterią E. coli w Polsce odnotowano 31 maja.

Hamburg źródłem zakażenia?

W czwartek minister Ewa Kopacz uspokajała Polaków, zapewniając, że sytuacja jest opanowana, a ministerstwo nawiązało ścisłą współpracę z europejskimi lekarzami. Zalecała także dbanie o higienę oraz dokładne mycie warzyw.

Niemcy w dalszym ciągu twierdzą, że źródłem zakażenia są warzywa i owoce. Jan Orgelbrand, zastępca szefa GIS, powiedział w TVN24, że źródłem prawdopodobnie jest Hamburg. "Jest to Hamburg i okolice, w sumie cztery landy północnych Niemiec. Nie ma innych pierwotnych ogniw tego zakażenia w innej części Europy, zwłaszcza w Polsce".

Ogórki skażone bakterią EHEC dotarły do Czech. Do Polski na razie nie

Do tej pory zachorowało 1200 osób na terenie północnych Niemiec, na diagnozę czeka kolejnych 600 osób.

Źródła:
Gazeta.pl
TVN24

Czytaj także:

Już siedem osób zakażonych EHEC w Wielkiej Brytanii
W Polsce nie ma warzyw skażonych bakterią coli

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

123
  • 123
  • 04.06.2011 14:39

A mnie to wygląda na atak biologiczny.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Kobe
  • Kobe
  • 03.06.2011 21:43

Globalizacja upraw i "Monsanto".-już piszę skąd moja teza.-Otóż,produkcja roślinna-w tym warzywa uprawiane są na coraz większych areałach,to przyciąga coraz większsą liczbę szkodliwych owadów,od wciornastków,po żarłoczne gąsiennice bielinka,tantnisia i tp..Niektóre-jak na przykład mszyce,uodparniają się na środki ochrony roślin,-potrzeba stosować coraz to inne wynalazki i w coraz większych dawkach,z konieczności nie dotrzymuje się okresów karencji,co nie przejdzie kontrolnych badań na pozostałości śor.Jakiś niemiecki chłopek roztropek,postarał się o nasiona warzyw GMO,które mają zakodowaną zdolność wytwarzania bakterii owadobójczych,które według analityków "Mnsanto nie są szkodliwe dla ludzi.-tyle tylko,że nikt nie przewidział możliwości mutacji tych bakterii,lub łączenia się z innymi podobnymi i w efekcie mogą być bardzo zjadliwe.Wiadomo już,że bakteria,która zabija,jest połączeniem dwuch szczepów,tylko nie wiadomo jakich.To daje do myślenia.

Komentarz został ukrytyrozwiń
janek
  • janek
  • 03.06.2011 18:02

ech.. kolejna apokalipsa

Komentarz został ukrytyrozwiń

Z tego co widać to Niemcy właśnie są źródłem. 3 osoby które zostały zakażone w USA wróciły własnie z Niemiec. Podobnie z kilkoma osobami w Anglii. Z jednej strony to dobrze - bo wiemy gdzie jest źródło. Z drugiej nawet sami Niemcy nie wiedzą nic o tym wirusie. Jak go leczyć, co to jest i jak się rozprzestrzenia. Polska narażona, bo sąsiad, ludzie jeżdżą, przywożą. Anglia już mniej.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.