Facebook Google+ Twitter

Trzy polskie zakłady importowały wieprzowinę z Irlandii

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2008-12-08 15:42

Transporty irlandzkiej wieprzowiny trafiły do masarni oraz do dwóch firm, które są pośrednikami sprzedaży handlu mięsem. W Polsce znalazło się niespełna 700 ton mięsa z podejrzanych zakładów w Irlandii. Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski powiedział, że do jutra zostaną zlokalizowane i zabezpieczone wszystkie miejsca, do których trafił podejrzany transport.

Krzysztof Jażdżewski powiedział, że najważniejszym zadaniem będzie zebranie tego mięsa i zabezpieczenie go. Wyjaśnił, że dopiero wtedy będzie można zrobić badania. Mięso zostanie poddane próbom na obecność dioksyn, a wyniki badań zostaną ogłoszone w przyszłym tygodniu.

Krzysztof Jażdżewski uspokaja, że nie ma powodów do obaw jeśli nawet dojdzie do zjedzenia niewielkiej ilości mięsa zawierającego dioksyny. Wyjaśnił, że wprawdzie przekroczone zostały normy wynikające z prawa wspólnotowego, ale dioksyny pochodziły z pasz, więc ewentualne objawy chorobowe wykazywałaby trzoda chlewna.

Eksperci uspokajają, że jednorazowe spożycie mięsa skażonego dioksynami nie jest szkodliwe. Negatywnych skutków można się spodziewać tylko wtedy, gdybyśmy jedli je przez dłuższy czas. Władze weterynaryjne podjęły jednak decyzję o całkowitym wstrzymaniu wszystkich transportów mięsa wieprzowego z Irlandii.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.