Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

42645 miejsce

Uczta dla zmysłów, czyli ciasteczka nie tylko od święta...

Ciastka są cudowne pod każdym względem - ich przygotowywanie to świetna zabawa, a gdy są już gotowe, mamy ucztę dla podniebienia, oczu oraz zmysłu powonienia. Przedstawiam diabelnie łatwe i szatańsko pyszne ciasteczka w dwóch wariantach.

Pieczenie ciastek może być wspaniałą zabawą, zwłaszcza jeśli mamy w domu dzieciaki lub osoby zazwyczaj stroniące od kuchni, a tym razem chętne do pomocy. Zagniatanie lepkiego ciasta, obrzucanie się mąką i rodzynkami, taniec z wałkiem - możliwości są niemal nieograniczone. Już po chwili z piekarnika rozchodzi się przyjemne ciepło i kuszący zapach łakoci. Ciastka idealne na każdy dzień w roku, nie tylko na święta, choć w tym czasie smakują nieco inaczej...

Składniki potrzebne do przygotowania ciastek / Fot. Marta SzloserOto, co będzie potrzebne do ich wykonania:
ciasto: 300 g mąki, 50 g cukru, 150 g margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatki: ugotowany budyń (dowolny smak), powidła (polecam śliwkowe), cukier puder do posypania, polewa czekoladowa, lukier, posypka, wiórki kokosowe i wszystko, czego wasza dusza zapragnie.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Margarynę można posiekać, mąkę przesiać, ale nie jest to Ciastka należy wycinać w dwóch wielkościach. / Fot. Marta Szloserkonieczne. Można zrobić ciasto z dwóch porcji i do jednej dodać kakao. Gotowe ciasto zawinąć w folię lub papier i wstawić do lodówki na około 20 minut. Po upływie tego czasu należy rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2-3 mm.

Z ciasta można wyciąć dowolne kształty, ale najlepiej, żeby były w dwóch wielkościach (np. szklanką i literatką lub literatką i kieliszkiem), obie wielkości w takiej samej liczbie. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 10 minut. Powinny być lekko złociste.

A oto efekt końcowy. / Fot. Marta SzloserPo wystudzeniu ciastka stwardnieją, ale nie należy się tym przejmować. Kiedy przełożymy je nadzieniem, nabiorą dżemowej lub budyniowej miękkości. I teraz właśnie następuje moja ulubiona część, czyli przekładanie. Zazwyczaj robię ciastka z dwóch porcji. Jedną porcję przekładam ugotowanym i wystudzonym budyniem (można dodać nieco mniej mleka niż podano w sposobie przyrządzania na opakowaniu), przykrywam mniejszym kształtem i polewam czekoladą. Drugą porcję przekładam moimi ulubionymi powidłami śliwkowymi i oprószam przez sitko cukrem pudrem.

Ciastka z budyniem powinny stać w lodówce, te z powidłami w chłodnym miejscu. Należy je odstawić na noc, żeby zmiękły pod wpływem nadzienia. Następnego dnia nie pozostaje nic innego, jak tylko jeść jedno ciasteczko za drugim i częstować wszystkich dookoła.

Życzę wszystkim ciastkożercom udanych wypieków i świetnej zabawy w kuchni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (9):

Sortuj komentarze:

ckm
  • ckm
  • 24.12.2011 22:15

Jeść, pić, pić, jeść, pić, ooo ..... już po świętach?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja wiem z autopsji, że są pyszne :)))))) polecam :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zapachniało łakociami! SUPER :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

(+) bo dla mnie każdy przepis jest na wagę złota, a w formie artykułu jest jeszcze cenniejszy :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 22.12.2007 16:26

Bardzo ciekawie napisany przepis (+) za pomysłowość

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przesmaczny artykuł :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

(+)!!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dawno nie czytałam tak ciekawie napisanego...przepisu! :) (+)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Super! Mmm.... Słodki plus!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.