Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1793 miejsce

Ulubione przepisy Jolanty Kwaśniewskiej

W najnowszej książce „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!” Jolanta Kwaśniewska proponuje kilkadziesiąt przepisów kulinarnych zarówno własnego autorstwa, jak i mistrzów kuchni oraz napisanych przez zaprzyjaźnione gwiazdy,

 / Fot. FPBBm.in. Natalię Kukulską, Katarzynę Zielińską, czy Urszulę Dudziak. W smacznym albumie znalazły się także dania, które Polacy tradycyjnie wybierają na wigilię: barszcz, zupa grzybowa czy rybna. Wszystko wskazuje na to, że książka będzie hitem tegorocznej gwiazdki. Wydawnictwo pojawiło się na rynku w listopadzie, a już ukazał się dodruk, bo poprzedni nakład błyskawicznie się wyczerpał.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób dojrzałych, a zawarte w niej przepisy można wykorzystywać przez cały rok, nie tylko podczas Świąt. W „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie” znajdują się proste potrawy, ze składników, które są niedrogie i łatwo można je znaleźć w każdym sklepie. Przy niektórych przepisach podany jest ich orientacyjny koszt - część dań kosztuje poniżej 10 złotych za porcję! Książka podpowie, jak samemu upiec chleb, idealnie doprawić rybę czy przygotować zupę, która zachwyci wszystkich przy wigilijnym stole.
- Zawsze na Święta jedliśmy barszcz czerwony, ale w tym roku po raz pierwszy spróbujemy zupy rybnej z karpiem według przepisu mistrza kulinarnego Tomasza Królikowskiego. Jest to nie tylko pyszna, ale i bardzo ekonomiczna propozycja. Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu dzwonka z karpia, które tradycyjnie jemy w Święta. Dzięki temu nic się zmarnuje – mówi Jolanta Kwaśniewska, Prezeska Zarządu Fundacji „Porozumienie Bez Barier”.
Zupa rybna z karpia
Składniki dla 6 osób:

2 średnie głowy karpia (bez oczu)
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 mały kawałek selera (wielkości
połowy pięści)
½ średniego pora
½ mniejszej cebuli
ok. 4–5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany)
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżka mąki
1 l wody
1 płaska
łyżka soli
3 łyżki soku z cytryny (ja czasami doprawiam kwaskiem cytrynowym, ale to już kwestia wprawy)
1 płaska łyżka cukru
pieprz



Przygotowanie:
Do garnka wkładamy głowy karpia, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki: marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W czasie gotowania dolewamy tyle wody, ile wyparowało z zupy. Wyciągamy ostrożnie głowy ryb, tak aby pozostały w całości. Do zupy dodajemy sól, sok z cytryny oraz cukier. Odrobinę wywaru (ok. ½ szklanki) odlewamy do szklanki lub pojemnika, po czym bardzo dokładnie mieszamy z mąką i śmietaną. Powstały zaczyn wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy ją pieprzem (powinna być lekko ostra). Jeśli potrzeba, dodajemy też odrobinę soli.
Książka „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!” to doskonały poradnik zawierający ciekawe przepisy kulinarne (część przygotowały gwiazdy, m.in. Natalia Kukulska, Agnieszka Maciąg, Katarzyna Zielińska, Urszula Dudziak, Hanna Bakuła, Ewa Wachowicz czy Bogna Sworowska), łatwe ćwiczenia zaprezentowane przez Erwinę Ryś- Ferens oraz wiele cennych porad, nie tylko dotyczących jedzenia. Pozycja ukazała się nakładem wydawnictwa Burda Książki i jest dostępna m.in. w sieci Empik. Sugerowana cena detaliczna to 39,90zł. Jest to świetny pomysł na świąteczny prezent!


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.