Facebook Google+ Twitter

Uprawiamy warzywa

W dobie chorób cywilizacyjnych i masowej produkcji żywności Carol Klein uczy nas jak uprawiać swój własny ekologiczny ogródek.

 / Fot. Wydawnictwo Zysk i S-kaW książce „Uprawiamy warzywa” każdy znajdzie coś dla siebie. I ci, którzy mają już doświadczenie pod tym względem i ci, którzy jeszcze swojej przygody z uprawami nie zaczęli. A jeśli macie ogródek lub działkę i służy wam on jedynie do grillowania, grania w kometkę i gromadzenia tego, co już niepotrzebne w domu, to czas najwyższy to zmienić i poznać swoje nowe hobby.

O książce

W swojej książce Carol Klein pokazuje krok po kroku jak rozpocząć sadzenie warzyw. Dowiecie się jak zorganizować rabaty, jak sadzić bulwy, jak nawadniać ziemię. Klein opisuje cykle życiowe roślin, rodzaje gleby i jak sobie z nimi radzić, doradza wybór warzyw i tłumaczy jak prawidłowo kompostować, jak ochronić rośliny przez zimnem, jak zwalczać chwasty i szkodniki.

A czy wiedzieliście, że dobrze prowadzony ogródek staje się miejscem zamieszkania wielu zwierząt? Dostarcza im schronienia i pożywienia, w czym pomagają kompostowniki i odpowiednio, ekologicznie, nawożona gleba. Według Klein, większość dzikich zwierząt ma korzystny wpływ na stan ogrodu. Jeże zjadają szkodniki, a lisy zjadają myszy. Mogą tam również gniazdować rudziki i zięby. Jedynie gołębie należy odpędzać, bo zjadają rozsady sałaty.

Książka jest podzielona na rozdziały według grup warzyw. Klein tłumaczy jak uprawiać czosnek i cebulę, kapustowate, groch i fasolę, warzywa korzeniowe i rzepowate, warzywa liściowe, szpinak i boćwinę, dynię, kabaczek, cukinię i kukurydzę oraz warzywa wieloletnie i wrażliwe. Odradza też uprawę niektórych trudnych w utrzymaniu rodzajów warzyw.

Nie posiadam działki, ani ogródka, jednak czytałam tę książkę z wypiekami na twarzy. Przed pójściem spać chciałam przełożyć dopiero co otrzymaną książkę z łóżka na półkę i zaczęłam ją wertować. Poszłam spać dwie godziny później. Książce daleko do kryminału, jednak wciąga tak samo.

O autorce

Carol Klein jest pasjonatką ogrodnictwa. Od dwudziestu pięciu lat prowadzi szkółkę ogrodniczą w Devon. Pisze artykuły, występuje w programach radiowych i telewizyjnych. Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych ekspertów ogrodniczych w wielkiej Brytanii i laureatką wielu ogrodniczych nagród. Dziś ma 65 lat i nadal jest bardzo aktywna zawodowo. Twierdzi, że warzywa, które kupujemy w sklepie zostały zebrane w Chinach lub Indiach, następnie wysłane do Holandii, gdzie dojrzewają dzięki użyciu chemii, lamp łukowych i mnóstwa wody. Więc nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również ekologicznych warto jest uprawiać swoje własne warzywa.

Tutaj można zobaczyć Carol Klein w akcji:



Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Zobacz także:

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.