Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

184924 miejsce

Ustawowy przepis na polski trunek. Wódka jak oscypek

  • Źródło: Dziennik Łódzki
  • Data dodania: 2006-07-22 09:38

Przepis na prawdziwą "polish vodka" proponuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w nowym projekcie ustawy.

Podstawa "polskiej wódki" to zacier ze zbóż lub ziemniaków, rozcieńczony wodą zdemineralizowaną. Nie wolno dodawać barwników ani środków aromatycznych (ew. naturalne), trzeba dopilnować gramowych zawartości cukru i poziomów alkoholu metylowego. Cały trud na nic, jeśli wódka nie zostanie wyprodukowana i butelkowana w Polsce. Sprzedaż licencji przez polskie Polmosy odpada, bo choćby za granicę wyjechały tony polskich ziemniaków, wódka nie będzie już "polish".

fot. AKPA– Projekt ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych jest w fazie uzgodnień - wyjaśnia Jarosław Wesołowski z departamentu rynków rolnych ministerstwa rolnictwa. - Zawarta jest w nim definicja polskiej wódki, jednego z trzech polskich oznaczeń geograficznych uzyskanych podczas negocjacji akcesyjnych do UE. – To ochrona polskiego produktu, którą można porównać np. do oscypka czy szkockiej whisky.

– Każda partia wyprodukowanego spirytusu pochodzi z żyta albo ziemniaków uprawianych na polskiej ziemi – mówi Zbigniew Matczak, główny technolog łódzkiego Polmosu. - Gdyby dopuszczona była produkcja czy butelkowanie np. na Ukrainie, a można to tam zrobić tanio, to nie mielibyśmy naszej Polish Vodki.
(tyka)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.