Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

128507 miejsce

Uważajmy na podejrzaną żywność. Może pochodzić z zalanych magazynów!

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2010-05-24 17:22

- Bardzo niebezpieczne mogą się okazać produkty niewiadomego pochodzenia, kupowane okazyjnie lub pozbawione etykiet - mogą być zanieczyszczone lub przeterminowane - ostrzega Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy.

 / Fot. Jarosław JakubczakJak informuje Sanepid, zanieczyszczona, pokryta szlamem żywność, musi być zniszczona. Taką żywnością nie wolno również karmić zwierząt domowych i hodowlanych. Należy zniszczyć wszystkie produkty, do opakowań których dostała się woda. Pod żadnym pozorem nie można jeść owoców i warzyw z zalanych ogródków przydomowych i działek. Do spożycia nie nadaje się również żywność pozostawiona w pozbawionych prądu lodówkach.

Konserwy - na co uważać

Najlepiej, by osoby z terenów powodziowych korzystały z gotowych produktów nie wymagających przygotowania. Można uratować żywność z metalowych konserw, pod warunkiem, że nie widać w nich zagłębień ani rdzy. Na ile to możliwe, należy spisać z etykiet informacje dotyczące produktu, producenta i terminu przydatności konserwy do spożycia, usunąć etykiety i opisać puszki niezmywalnym pisakiem, sprawdzić, czy z puszki nic nie wycieka ani czy nie ma wybrzuszeń (takie puszki należy bezwzględnie wyrzucić), użyć szczotki w celu dokładnego usunięcia szlamu, umyć puszkę w silnym roztworze środka dezynfekcyjnego - zanurzyć
konserwę na 15 minut w ciepłym roztworze środka dezynfekcyjnego (łyżka środka na 4 litry wody), a następnie pozwolić puszce wyschnąć, nie wycierać jej przed otwarciem lub umieszczeniem w czystym, suchym miejscu.

Świeża, dowożona żywność

Nawet jeśli wiadomo, że artykuły spożywcze są z pewnego źródła, przygotowując z nich potrawy, należy je długo gotować i jeść gorące. Owoce i warzywa, z pewnego źródła, można jeść po obraniu ze skórki, po wstępnym opłukaniu czystą, przegotowaną bądź odkażoną nadmanganianem potasu wodą. Przed obieraniem należy koniecznie umyć ręce. Inne warzywa i owoce np. sałata czy owoce jagodowe, wymagają wielokrotnego płukania.

Choroby zakaźne

Woda może roznieść i osadzić na terenie powodziowym zarazki zakaźnych schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz w pomieszczeniach chłodnych i wilgotnych mogą one zakażać przez kilka tygodni.
Zakaźne choroby przewodu pokarmowego szerzą się poprzez zakażoną wodę, żywność i brudne ręce. Wodę do picia, płukania owoców i warzyw jedzonych na surowo, a także wodę do mycia zębów należy zawsze gotować przed użyciem.

Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, jaja, ryby) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do zetknięcia ich z produktami gotowymi do spożycia.
Ręce myć dokładnie wodą i mydłem, czyszcząc równie paznokcie, po każdej bytności w toalecie, oporządzeniu zwierząt, oczyszczaniu warzyw oraz mięsa i jaj. Tak samo postępować przed przygotowywaniem posiłków, karmieniem dzieci, pielęgnowaniem niemowląt.

Tylko rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny chroni przed zachorowaniem. W każdym przypadku wystąpienia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego należy bezzwłocznie zwrócić się do lekarza.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Najlepsza awaryjna żywność to amerykańskie zapychacze MRE. Nie są złe:) Jedna porcja starcza na 24 h. Sam to jadłem:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.