Facebook Google+ Twitter

VII Małopolski Festiwal Smaku. Kiermasz w Krakowie

Tradycyjnie po raz siódmy ruszył Małopolski Festiwal Smaku. W tym roku rozpoczął się w Oświęcimiu. Jego zadaniem jest promocja rodzimej zdrowej żywności produkowanej w Małopolsce.

Produkty oceni wysoka Komisja, w skład której wchodzą profesjonaliści, specjaliści od marketingu, produkcji żywności. Oceniane są produkty w następujących kategoriach: smakołyki ekologiczne,przysmaki, regionalne tradycyjne specjały,legendarne smakołyki, produkty kuchni naszych babć i mam.

Uczestnicy konkursu będą ubiegać się o nagrody: Grand Prix oraz II i III miejsce. Konkurs ma już wieloletnią tradycję. Między innymi dzięki niemu przykładowo Chleb Prądnicki, Kiełbasa Lisiecka, góralski Oscypek otrzymały tytuł Produktu Regionalnego i zostały zarejestrowane w Międzynarodowym Rejestrze Produktów Regionalnych. Otrzymanie takiego tytułu i certyfikatu chroni przed podróbkami oraz piractwem.

11-12 czerwca 2011 na krakowskim Kazimierzu - placu Wolnicy odbył się kolejny raz Wielki Kiermasz Potraw Regionalnych produkowanych przez małopolskich wytwórców oraz producentów. Trzydziestu wystawców prezentowało od oscypka, poprzez kiełbasę lisiecką, chleb prądnicki, śledzika po jajka z ekologicznego chowu drobiu. Zwiedzający mogli posmakować oraz zakupić wystawiane specjały.

Przed nami kolejne kiermasze: Tarnowie 19.06.11, Wadowicach 26.06.11, Nowym Sączu 02.07.2011, Nowym Targu 10.07.2011, Miechowie 17.07.2011.

Finał VII Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie w dniach 27-28 sierpnia też Krakowie na pl.Wolnica. Wyłonione zostaną najlepsze w 2011 roku produkty regionalne oraz zwycięscy producenci tych specjałów z Małopolski.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.