Jak wynika z raportu, najwięcej jedzenia marnuje się w Azji. Tuż za nią znajduje się Europa, a dalej Ameryka Północna.
Raport został przygotowany na podstawie wyliczeń ONZ, z których wynika, że ludzie marnują 200 milionów ton zakupionej żywności rocznie. Z kolei, aż 600 milionów ton trafia na śmietnik tuż po wytworzeniu - zanim jeszcze trafi na sklepowe półki.
Autorzy raportu sugerują proste rozwiązania. Ich zdaniem marnotrawstwo można ograniczyć obniżając temperatury w lodówkach, a także zmieniając opakowania, w których sprzedawana jest żywność.
Zobacz także: We Frankfurcie zaprezentowano nowy banknot 20 euro. Zobaczcie jak powstaje (wideo)
Źródło:CNN Newsource/x-news
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?