Facebook Google+ Twitter

W najpiękniejsze miejsca trafia się przypadkiem: Banyuls-sur-Mer

Złapaliśmy stopa i wysiedliśmy dopiero tam, gdzie nasz kierowca. Właśnie dlatego, że w najpiękniejsze miejsca trafia się przypadkiem!

Banyuls-sur-Mer / Fot. Ela WiejaczkaNajlepszą pizzę jedliśmy w „Baniulce”: najcieńsze i najlepiej wypieczone ciasto, posmarowane pomidorową mazią, na niej makaron, szynka, ser, a wszystko to zalane śmietaną. Pan uwijał się z prędkością w jadłodajniach niespotykaną: otwierał szuflady, coś wyjmował, coś chował, czegoś dodawał, czymś posypywał, po czym wrzucał nasze cudo do gorącego pieca na 5 minut – i już!

Szliśmy z gorącym wypiekiem na pobliską plażę i zjadaliśmy go, rozkoszując się niesłychanym spokojem. Gdy nastawał wieczór, kolorowe światła zapalone pod sklepieniem wiaduktu kładły się podłużnie na głęboko granatowej powierzchni wody: złote i białe, zielone i czerwone smugi. Zatoka w tym miejscu ulega tak ciasnym objęciom lądu, że z przeciwnej strony biegły ku pierwszym smugom inne światła – pomarańczowe i niebieskie odblaski latarni, białe – z okien domów.

Banyuls-sur-Mer nocą / Fot. Ela Wiejaczka„Baniulka”, jak ją nazwaliśmy, to mała miejscowość na południowym wybrzeżu Francji; prawie ostatnia przed granicą z Hiszpanią, leżąca w Pyrénées-Orientales. To szczęśliwe położenie zapewniało nam kołysanie fal Morza Śródziemnego u stóp, a nad głowami góry pokryte rozległymi winnicami. A tam kiście fioletowych winogron ciężko chyliły się ku ziemi. Braliśmy je, ciepłe jeszcze od słońca, i jedliśmy na miejscu. Krzewy, wśród których krążyliśmy przez cały dzień, stały w równych rzędach, oddzielonych gdzieniegdzie przekopami, odprowadzającymi wodę. W nich tkwi cała tajemnica: soczyste owoce potrzebują wody, jednakże jej nadmiar sprawia, że niszczeją.

Ostatniego dnia, wracając z pól późnym popołudniem, chcieliśmy jeszcze wejść do winiarni: obejrzeć i przysłuchać się, jak przebiega proces wytwarzania słynnego tu trunku. Nie zdążyliśmy. Trzeba będzie wrócić, podejrzeć czteroetapowy proces winifikacji: przygotowanie moszczu, fermentację, filtrowanie i klarowanie oraz dojrzewanie.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Fajne są takie podróże.+

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.