Facebook Google+ Twitter

Warszawa. "Kebabgate" w centrum miasta

Po ostatnich doniesieniach o nielegalnej hurtowni mięsa na Dworcu Centralnym, policja zajęła się sprawą, a sanepid "poszukuje najemców". Możliwe, że istniało więcej tego typu pomieszczeń.

Kebab - wikipedia.org / Fot. wikipediaInformacje o składowanym w fatalnych warunkach sanitarnych mięsie niewiadomego pochodzenia, które było używane do kebabów w niemal całej Warszawie, zatrwożyły wielu amatorów tej potrawy. W czwartek na Dworcu Centralnym bary z jedzeniem świeciły pustkami - donosi "Życie Warszawy".

Pracownicy restauracji na Centralnym nie chcą z nikim o tym rozmawiać. W czasie 45-minutowej wizyty w barach w podziemiach Centralnego, dziennikarze "ŻW" natknęli się tylko na dwie klientki. Jadły kebaby w barze w galerii wschodniej.

Inspektorzy sanepidu nie potrafią wyjaśnić jak to się stało, że w takich warunkach, w brudzie i smrodzie peronów, przez długi czas przechowywano mięso. "Kontrolowaliśmy kebaby na Dworcu Centralnym bez schodzenia pod ziemię. Zdarzały się w nich uchybienia, ale nie pamiętam, byśmy zamknęli któryś z barów" - twierdzi dyrektor Wiesław Rozbicki z sanepidu.

Na stronie TVN Warszawa można przeczytać natomiast wypowiedź członka zarządu PKP, Jacka Prześlugi, że takiej hurtowni w ogóle nie było. "Nie było hurtowni, tylko magazyn. Znaleźliśmy go w kwietniu, gdy na dworcu zaczęły się pierwsze prace porządkowe. Widok był straszny i przyprawiał o mdłości, ale wszystko zostało od razu zlikwidowane, a umowa najmu wypowiedziana" - zapewnia. Dodał, że opowiedział o magazynie na konferencji by podać przykład zmian, jakie zachodzą na dworcu.

Dane osobowe właściciela składowni mięsa nie są jeszcze znane, jednak jeden z tureckich pracowników wytwórni MBM zdradził, że "są to powszechnie znani w branży obywatele Egiptu i byłej Jugosławii".

Policjanci gromadzą materiał w sprawie. Na razie są to tzw. czynności sprawdzające. Klienci natomiast sugerują, aby zacząć sprawdzać inne miejsca tego typu.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Afera w wydaniu medialnym zatacza coraz szersze kręgi.Niedługo okaże się, że w podziemiach Centralnego produkowano kebaby dla całej Polski. Coś tam jednak nie pasuje z ilością. Niedługo więc znajdą jakiś specjalny tunel dla tirów, bo przecież przez istniejące przejścia i hall nikt by takich ilości mięsa nie przenosił.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.