Facebook Google+ Twitter

Wędlina ze składnikami, które zapobiegają powstawaniu raka

  • Źródło: Dziennik Bałtycki
  • Data dodania: 2006-11-29 17:03

Za kilka miesięcy w pomorskich sklepach pojawią się wędliny, zawierające składniki, niedopuszczające do powstawania nowotworów. To efekt współpracy naukowców z Politechniki Gdańskiej i Zakładów Mięsnych Nowak z Jankowa koło Gdańska.

fot. Janusz Kubik/Express Ilustrowany Receptura została już zgłoszona do Urzędu Patentowego. Wczoraj przedstawiciele obydwu stron podpisali umowę o wspólności prawa do patentu. Umowę tę zawarto podczas inauguracji targów „Politechnika Gdańska dla gospodarki innowacyjnej”.

Przeciwrakotwórcze wyroby pojawią się w sklepach za kilka miesięcy — zapewnia Mirosław Horbacz, dyrektor handlowy Zakładów mięsnych Nowak. — Ich cena będzie niewiele wyższa od obecnie obowiązujących stawek. Gdy będziemy gotowi od strony formalnej i technologicznej, ruszymy z kampanią reklamową.

Skład wyrobów o działaniu zapobiegającym powstawaniu nowotworów, to tajemnica. Wiadomo, że chodzi o mieszaninę naturalnych przeciwraktotwórczych substancji (zwanych glukozynolami), występujących w warzywach, zwłaszcza w kapustach — dowiadujemy się od dr inż. Agnieszki Bartoszek z Katedry Technologii Leków Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej, szefowej zespołu badawczego, który dokonał odkrycia. Dodawane do wędlin składniki mają zapobiegać powstawaniu nowotworów jelita grubego, piersi, płuc - czyli tych najczęściej występujących.
W maju Politechnika Gdańska zamierza zaprosić do dalszych badań nad tym wynalazkiem także naukowców z Wielkiej Brytanii, Norwegii, Włoch i Ukrainy.

Kazimierz Netka - Dziennik Bałtycki

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.