Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

126021 miejsce

Wielka uczta w lubelskim skansenie

  • Źródło: Nasze Miasto
  • Data dodania: 2010-07-22 11:24

Już w najbliższą niedzielę w Lublinie rusza kolejna edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Do Muzeum Wsi Lubelskiej zjadą tego dnia wytwórcy regionalnych przysmaków z całego regionu. W sumie wystawią 200 różnego rodzaju produktów i potraw. Natomiast w konkursie na najlepszy regionalny produkt wystartuje 145 wystawców.

W tym roku producenci zaskoczą wszystkich uczestników kiermaszu nie tylko wymyślnymi przepisami, ale tak-że oryginalnymi nazwami po- traw. Spotkamy się np. z bryjką lnianą, golasami jaglano-marchwiowymi oraz mucybułami. Swoje smakowe walory zaprezentują też: łopatka gospodyni oraz żebro hetmana Zamojskiego. Na stole nie zabraknie również topielca ze szczypiorem, trzoniaka krzczonowskiego, a także zagadkowo
brzmiących - ducha puszczy i miodowego źródła.
Podczas wystawy odbędzie się też jubileuszowy plebiscyt na "Perłę pereł Lubelszczyzny". Spośród laureatów "Naszego Kulturalnego Dziedzictwa" z ostatnich 10 lat specjalne jury wybierze najsmaczniejsze danie.
Odwiedzający kiermasz będą mieli także okazję do zakupu regionalnych wyrobów: chleba, kiełbas, wędlin, serów, pasztetów oraz pierogów przygotowywanych na różne sposoby. Nie zabraknie również słodkości, miodów i wybornych nalewek.



Źródło: nasze miasto

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.