Facebook Google+ Twitter

Wielkanoc na stole

  • Źródło: Express Ilustrowany
  • Data dodania: 2009-03-21 10:02

Trawa z rzeżuchy, jajo w "gnieździe" w kielichu czy serwetka złożona tak, że przypomina kształtem zajączka - to niektóre z pomysłów młodzieży łódzkiego "Gastronomika" (ZSP nr 4) na aranżację wielkanocnych stołów. Zostały zaprezentowane wczoraj, w dniu otwartych drzwi.

 / Fot. EI Przemysław SzyposzyńskiPomyślałyśmy o śniadaniu na trawie i wykombinowałyśmy trawę z rzeżuchy - mówi Sylwia Kałużna z kl. III b technikum. - Zamiast obrusa stół pokrywa jasnozielona flizelina.

Tradycyjne elementy stołu świątecznego mogą otrzymać zupełnie nowy wizerunek. Z zielonych gałązek barwinka uczniowie ułożyli wianek-koszyk, w którym umieścili jajka i chleb. Dekoracją będzie też serwetka złożona tak, że jej rogi kojarzą się z uszami zajączka albo jajo w "gnieździe" z miękkiej rafii w dużym kielichu czy tiul udrapowany na stole między naczyniami, z rzuconymi gdzieniegdzie malutkimi kurczaczkami.

Arkadiusz Wilamowski i Maciej Siąkowski z kl. II a technikum zaprezentowali oryginalne "rzeźby" z arbuza, melona, rzepy, buraków, kalarepy i marchwi.
- Z rzepy czy buraka można wykonać różę, a z kalerepy - goździk - mówią. - Czerpiemy pomysły z książek, płyt, ale też po prostu z głowy.

Sylwia Skrzypek i Paulina Wysokińska z kl. II technikum uzupełniającego wymyśliły niebanalne desery.
- Mój ma kształt łóżeczka, a zrobiłam je z... budyniu - zdradza Sylwia.

Jeżyk Pauliny to same pyszności - biszkopt, krem czekoladowy, migdały, kawa i zielona galaretka, udająca trawkę.

express.lodz.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.