Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

52899 miejsce

Wielkanocna baba

Na wielkanocnym stole obowiązkowo musi znaleźć się świąteczna baba, lekka jak puch, przystrojona bukszpanem.

Babo, o babo przedziwnego smaku! / Fot. http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Baba_wielkanocna_z_polewa_czekoladowa.JPGSkładniki
1 kostka palmy,
1 1/2 szklanki cukru,
5 jaj,
5 łyżek mąki ziemniaczanej,
5 łyżek mąki pszennej,
1 proszek do pieczenia.

Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem i ulubionym zapachem, wciąż ucierając dodawać kolejno 1 jajo, 2 łyżki maki pszennej oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gdy się wetrze dodać następne jajo i mąkę.

Razem wciera się 5 jaj, 5 łyżek mąki ziemniaczanej i 5 łyżek mąki pszennej. Ciasto staje się tak gęste że trzeba je nabierać łyżką i wkładać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Po upieczeniu lekko polukrować.
Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (7):

Sortuj komentarze:

Pani Elżbieto wpraszam się na świąteczny obiad, z kaczuszką.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kaczkę w pomarańczach!

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ja uwielbiam ciasta - właśnie piekę kaczkę :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Elżbieto co mogę polecić, bo jeść trzeba. Może link nie odmówisz.

Komentarz został ukrytyrozwiń

wszystko wygląda pięknie i pewnie jeszcze lepiej smakuje.
Niestety nie jem ciast.:(

Komentarz został ukrytyrozwiń

Olu... nie tak strasznie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

normalnie tyję w oczach od tych wypieków świątecznych :-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.