Facebook Google+ Twitter

Wielkanocny kult jedzenia

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2010-04-03 19:10

Jedną z największych atrakcji świąt wielkanocnych jest wielkie obżarstwo. Po czterdziestodniowym Wielkim Poście już od Palmowej Niedzieli czekano z niecierpliwością na ten dzień.

Wielkanoc zawsze była w Polsce świętem rodzinnym, podczas którego celebrowało się dobre jedzenie. Ponieważ następowało po długim poście, wiele było recept dla łakomych, by uchronić ich od zgagi.

Według najstarszych porad należało zjeść na czczo święconego chrzanu i chuchnąć dwa razy do komina, albo zjeść przed śniadaniem usmażone na maśle pokrzywy. I teraz już można było przystąpić do gargantuicznej wprost uczty, o której rozmiarach niewielkie tylko pojęcie dają nam opisy staropolskiego święconego.

Według staropolskich wierzeń "im syty stół Wielkanocny, tym lepsze żniwa", a oprócz tego ściśle przestrzegano, aby nic ze śniadania wielkanocnego nie mogło się zmarnować. Resztki ze śniadania zakopywano w ogródkach lub dawano zwierzętom.

Pierwszy dzień świąt czyli Wielka Niedziela upływa zazwyczaj w rodzinnym gronie, dopiero Poniedziałek Wielkanocny był dniem, w którym składano wizyty znajomym.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.