Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

13228 miejsce

Wiemy jak będzie wyglądać podziemne planetarium Stellaeburgum w Gdańsku. Powstanie w Centrum Hewelianum

Znamy zwycięzcę konkursu na koncepcję architektoniczną pierwszego gdańskiego planetarium. Podziemne planetarium powstanie w Centrum Hewelianum.

 / Fot. materiały prasowePlanetarium nosić będzie łacińską nazwę „Stellaeburgum”. Tak właśnie Jan Heweliusz nazwał swoje obserwatorium, które w XVII w. powstało na dachach trzech połączonych ze sobą budynków przy ulicy Korzennej w Gdańsku. Teraz „Gdańszczanin Tysiąclecia” patronuje gdańskiemu centrum nauki – Hewelianum.

W ramach planowanej inwestycji, w wale biegnącym wzdłuż suchej fosy pomiędzy Kaponierą Południową a Galerią Strzelecką powstanie podziemny obiekt, w którym znajdzie się planetarium, sala projekcyjna, przestrzeń ekspozycyjna, sala dydaktyczna, pomieszczenia biurowe oraz techniczne. Odtworzony zostanie także odcinek muru Carnot’a, który w przeszłości otaczał umocnienia Góry Gradowej. Sala projekcyjna planetarium wzniesiona zostanie na planie koła ze sklepieniem w
kształcie półsfery. Pomieści ok. 79 osób. Poza prezentacją nieba, uczestnicy pokazów będą moglizobaczyć projekcje filmów. Będzie także możliwość organizacji koncertów czy też pokazów naukowych.

 / Fot. materiały prasowe- Planetarium wzbogaci ofertę Centrum Hewelianum. Będzie ono otwarte dla mieszkańców Gdańska, dla uczniów szkół i przedszkoli oraz oczywiście dla turystów. Zdajemy sobie sprawę z dużego zainteresowania astronomią i staramy się odpowiadać na to zapotrzebowanie – wyjaśnia Przemysław Guzow, dyrektor Centrum Hewelianum.

Chęć udziału w ogłoszonym w połowie września konkursie na koncepcję architektoniczną planetarium zgłosiło 11 pracowni projektowych. Do udziału w konkursie dopuszczono siedem z nich. Termin składania prac konkursowych upłynął 28 listopada. Ostatecznie wpłynęły trzy prace.

Czytaj także: Jetman - skrzydło, które spełni marzenia o odrzutowych plecakach (wideo)


Zwycięską okazała się koncepcja wrocławskiej pracowni Arc2 Fabryka Projektowa. Zaproponowane rozwiązania funkcjonalno-przestrzenne zostały najwyżej ocenione przez sąd konkursowy. Powierzchnia użytkowa zaprojektowanego obiektu wynosi ponad 13 334 m2 a jego kubatura wewnętrzna ponad 4 361 m3. Autorzy koncepcji proponują wpisany w historyczny nasyp,
trzykondygnacyjny współczesny obiekt z przestronnym wnętrzem i czytelnym układem komunikacyjnym

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.