Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

28101 miejsce

Wigilijny karp na trzy sposoby [Przepisy]

Wigilia, Boże Narodzenie... święta! Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnych wigilijnych wieczerzy i obiadów bez karpia w roli głównej. Oto trzy sposoby na jego przyrządzenie.

Najczęściej smaży się go w panierce, z ziemniakami piure lub frytkami oraz zasmażaną kapustą z grzybami lub grochem na przystawkę.

Moja Mama przyrządza od lat doskonałe potrawy z karpia, lekkostrawne, nie kapiące od tłuszczu, smaczne zarówno na gorąco podczas wigilii, jak i na zimno na bożonarodzeniowe śniadanie. Receptury są przy tym bajecznie proste i wymagają banalnie pospolitych składników.

Karp duszony w pietruszce / Fot. Anna JachKarp duszony w pietruszce

1,5 kg sprawionego karpia, 75 dag korzenia pietruszki, pęczek natki, sól, pieprz czarny mielony, masło

Tuszkę karpia pokroić na dzwonka albo na kawałki, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pietruszki umyć, ostrugać, pokroić w poprzeczne lub skośne plasterki o grubości do 1 centymetra. Natkę pietruszki posiekać. W brytfance albo w innym naczyniu żaroodpornym układać warstwy ryby i pokrojonych korzeni pietruszki, posypywać posiekaną natką. Ostatnią warstwę ma stanowić pietruszka. Na wierzchu poukładać plasterki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C, piec przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypać zieleniną. Serwować z ziemniakami w dowolnej postaci albo z pieczywem.

Karp pieczony z jabłkami

Tuszka sprawionego karpia o wadze około 1,5 kg, 2 jabłka, najlepiej szare renety, albo zbliżone smakiem, majeranek otarty, sól, 1-2 łyżki masła

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne, posypać grubo majerankiem, potrzymać w miseczce przez około godzinę. Tuszkę karpia osolić, nadziać jabłkami, spiąć wykałaczkami albo szpilkami kuchennymi. Na dno brytfanki położyć arkusz folii aluminiowej, na niej rybę. Przykryć drugim płatem folii. Piec przez około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 - 200 st. C. Kwadrans przed końcem pieczenia, zdjąć folię, polać roztopionym masłem i przyrumienić.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.