Ze względu na zawartość cukru w produkcie fermentowania, a w konsekwencji na barwę napoju, wina dzielimy na: białe, różowe i czerwone.
Ze względu na konsumpcję, wina możemy podzielić na: wina stołowe (podawane do posiłków, najczęściej są to wytrawne i półwytrawne, deserowe (po posiłkach, najczęściej słodkie i półsłodkie, likierowe (po posiłkach i okazjonalnie, w większości przypadków słodkie).
Ze względu na zawartość cukru możemy podzielić na: wina bardzo wytrawne, wytrawne (zawartość cukru nie więcej niż 1,5 proc.), delikatnie wytrawne (zawartość cukru 1,5 proc. – 2 proc.), półwytrawne (zawartość cukru 2 proc. – 4 proc.), półsłodkie (zawartość cukru 4,5 proc. – 7,5 proc.), słodkie (zawartość cukru 8 proc. – 12 proc.), bardzo słodkie (zawartość cukru 13 proc. – 16 proc.).
Ze względu na zawartą ilość alkoholu możemy podzielić na: wina lekkie (6-8 proc.), średnio lekkie (8-10 proc.), wina średnie (10-12 proc.), wina ciężkie (12-14 proc.), wina wzmocnione (alkoholizowane) o zawartości alkoholu powyżej 18 proc.
Ze względu na sposób produkcji możemy podzielić na: gazowane (sztucznie nasycone dwutlenkiem węgla) oraz musujące (dwutlenek węgla wytwarza się w sposób naturalny w procesie fermentacji)
Jest to dosyć uproszczony podział tego mitologicznego nektaru bogów greckich, ale powszechnie przyjęty.
Na polskim rynku dobrze znane są wina pochodzące z Francji, Bułgarii, Włoch, Grecji, Hiszpanii, Portugalii, dużą popularnością cieszą się wina pochodzące ze Stanów Zjednoczonych, Chile, czy Węgier. Nowościami, które podbijają ostatnimi czasy nasz rynek, są wina pochodzące z egzotycznych krajów jak RPA, Argentyny, Meksyku, Australii czy Nowej Zelandii.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?