Facebook Google+ Twitter

Wino z Uniwersytetu Jagiellońskiego ma już swoją nazwę

Maius - tak ochrzczono wino sygnowane przez Uniwersytet Jagielloński, pochodzące z eksperymentalnej plantacji w uczelnianej stacji naukowej w Łazach koło Bochni. Pomysłodawca wyłonionej w konkursie nazwy otrzyma skrzynkę trunku.

Pierwsze winorośle pojawiły się w Łazach cztery lata temu. Dziś winnica zajmuje już dwa hektary, a uniwersyteckie trunki zostały bardzo dobrze ocenione przez ekspertów z Montpellier. Kilka butelek zaserwowano podczas październikowej inauguracji roku akademickiego na Uniwersytecie Jagiellońskim. Wtedy wino było jeszcze bezimienne.

Ze 163 nadesłanych na konkurs propozycji, wyłoniono jedną, która według Dariusza Rybaka, jej autora „będzie ukłonem w stronę historii oraz właściwie określi rangę uniwersyteckiego trunku”. Maius pokonał cieszącą się dużą popularnością propozycję „Gaudeamus” oraz te bardziej wyszukane, jak: Magister bibendi, Carpe diem czy Winołaz. O zwycięstwie zadecydowało losowanie, bowiem tę samą nazwę wymyśliła Ewa Nowakowska, która została wyróżniona.

[a]http://www.aktualnosci.uj.edu.pl/index.php/zycie/pokaz/id/465;Źródło/a]

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

WM
  • WM
  • 04.05.2011 15:05

Serwis o winie i winorośli !
www.winamarcina.pl

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.