Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

93433 miejsce

Wiosenny mazurek z czekoladowym kajmakiem [przepis]

Choć mazurek wielkanocny, w każdym niemal kształcie i smaku można kupić dziś nawet w supermarkecie, to niepowtarzalny smak i prawdziwy nastrój świąt gwarantuje jedynie ten własnoręcznie przygotowany.

Wiosenny mazurek z czekoladowym kajmakiem / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikSkładniki na ciasto

300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
sól

Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, dodać szczyptę soli i dalej siekać wszystkie składniki nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na minimum 30 minut. Gdy ciasto będzie już odpowiednio schłodzone wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem foremkę (nie zapominając o uformowaniu brzegów) i piec w temp 200 stopni około 20 minut.

Wiosenny mazurek z czekoladowym kajmakiem / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikSkładniki na masę

litr mleka
400 g cukru
opakowanie
cukru wanilinowego
200 g masła
2-3 łyżki kakao

Mleko z dodatkiem cukru i cukru waniliowego zagotować, dodać kakao, a następnie na bardzo wolnym ogniu, stale mieszając gotować do chwili, gdy masa zmniejszy się do 1/3 swej pierwotnej objętości - około 1,5 godziny. Po zdjęciu z ognia mieszając ostudzić, dodać miękkie masło i utrzeć na jednolitą masę, którą natychmiast nałożyć na spód mazurka.
Teraz należy przejść do najprzyjemniejszej części pracy, czyli dekorowania. Ja użyłam miniaturowych słodkich kwiatuszków i lukru w dwóch kolorach. Jeden jest tradycyjny, biały, drugi fioletowy - z dodatkiem wywaru z kwiatu malwy czarnej.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.