Facebook Google+ Twitter

Wiśnia nadwiślanka i ser redykołka dostaną unijną ochronę

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2009-04-03 14:21

Wkrótce unijną ochronę dostaną kolejne dwa polskie produkty: wiśnia nadwiślanka i ser redykołka. Jak dowiedział się serwis tvp.info, procedura rejestracyjna jest już na ukończeniu; wnioski zaakceptowała Komisja Europejska.

Sprawą opóźnień rejestracji polskich produktów zajęła się europosłanka Urszula Gacek z PO, która zapytała o to Komisję Europejską. Unijna komisarz ds. rolnictwa Mariann Fischer-Boel poinformowała, że wnioski o ochronę tych produktów zostały już zaakceptowane przez Komisję Europejską i w najbliższym czasie zostaną opublikowane w unijnym Dzienniku Urzędowym.

Unijna ochrona oznacza oznacza, że jeśli w ciągu pół roku żadne z pozostałych państw UE nie zgłosi sprzeciwu, to produkt zostanie zarejestrowany. W historii rejestracji polskich produktów taki sprzeciw zdarzył się raz - w przypadku oscypka, wobec którego sprzeciw złożyli Słowacy, co wydłużyło procedurę rejestracji.
Do tej pory Polska zarejestrowała siedem produktów - oscypka, bryndzę, miód wrzosowy, oraz miody pitne - Trójniaki, Półtoraki, Czwórniaki i Dwójniaki. Kilkanaście kolejnych przysmaków przechodzi unijne procedury.

Wiśnia nadwiślanka to owoc hodowany na soki. Rośnie w paśmie nadwiślańskim od Ożarowa przez Tarłów aż do Lipska. Redykołka to z kolei ser bardzo popularny na Podhalu. Jak można przeczytać we wniosku złożonym do Komisji Europejskiej „Redykołkę otrzymuje się z resztek sera przygotowywanego do produkcji oscypka". Redykołki są to np. figurki w kształcie zwierzątek, w kształcie serca lub wrzecion. Są one solone, lecz nie wędzone.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.