Facebook Google+ Twitter

Witamina A - rola i występowanie

Witamina A – Termin ten odnosi się do wszystkich pochodnych β – jonów, wykazujących aktywność biologiczną i podobnych w strukturze do all – trans – retinolu oraz 500 karetonoidów - β – karoten z produktów roślinnych.

Aktywne po rozczepieniu centralnego wiązania podwójnego i dlatego nazywana jest prowitaminą A. Straty zwykle w wysokości 10 – 15 % w procesach kulinarnych. Przechowywanie 40% a nawet 80% w tłuszczach.

Funkcję witaminy A
1. Funkcje somatyczne, jak: wzrost, rozwój oraz różnicowanie tkanki nabłonkowej i kostnej – forma aktywna to retinol.
2. Reprodukcję, tj. spermatogenezę, rozwój łożyska i wzrost embrionów, - kw. retinowy jest tutaj nie aktywny.
3. Procesy widzenia – formą aktywną jest retinaldechyd, natomiast retinol i kw. Retinowy są nieaktywne.
4. Syntezy hormonów kory nadnerczy, wydzielania tyroksyny z tarczycy, utrzymywania prawidłowych osłon komórek nerwowych, reakcji immunologicznych, budowy enterocytów.

5. Ponadto jako biologiczne antyoksydanty zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Występowanie:
1. W produktach zwierzęcych: szczególnie wątroba i jaja.
2. W produktach rybnych: śledzie, sardynki i tuńczyk, oleje rybne (trany),
3. W produktach mleczarskich: mleko
4. W produktach zbożowych: w śladowych ilościach w olejach roślinnych i roślinach zbożowych (czerwony olej palmowy).
5. W warzywach: są ubogie
6. W owocach: żółte, pomarańczowe oraz czerwone

Niedobór witaminy A – objawy mogą pojawiać się po kilku latach po wyczerpaniu zapasów z wątroby:
1. suchość skóry i rogowacenie jaj komórek.
2. zmiany błony śluzowej oczu, zmniejszone wydzielanie łez, suchość spojówek, niedowidzenie zmierzchowe „kurza ślepota”, utrata wzroku.
3. podobne zmiany jak w spojówce mogą wystąpić w: śluzówce dróg oddechowych, przewodzie pokarmowym, moczowym i pochwy.
4. obniżenie odporności organizmu, wzrostu kości i rozwoju zębów.
5. pojawiają się zmiany w układzie nerwowym, polegające na degradacji włókien nerwowych.

Nadmiar witaminy A
– ociężałość, osłabienie mięśni, utratę apetytu, zahamowanie wzrostu, owrzodzenie skóry, wyłysienie, obrzmienie powiek, wytrzeszczem, samoistnym złamaniem kości, krwotokiem, deformacją czaszki i twarzy, oraz dysfunkcjami serca, nerek oraz centralnego układu nerwowego.

Piśmiennictwo:
J. Gawęcki, L. Hryniewiecki „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, PWN 1998.
Światosław Ziemlański, praca zbiorowa „Normy żywienia człowieka”, PZWL 2001.
„Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół”, Przegląd Reader’s Digest 2000.
Carmel R et al., European Journal of Haemmatology, 54, 1995, pp 245-253.
Reynolds E et al, Lancet, ii, 1983, pp 196-199.
Lederly F, Journal of the American Medical Association , 265, 1991, pp 94-95.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.