Facebook Google+ Twitter

Witamina B6 obniża ryzyko zachorowania na raka

Witamina B6 występuje między innymi w zbożu, warzywach, drobiu, a także w różnych rodzajach owoców, np. w jak banany i awokado.

Według najnowszych badań witamina B6 zapobiega powstaniu raka jelita. Do takiego działania przyczynia się koenzym fosforanu pirydoksalu, który ta witamina zawiera, podaje jeden z amerykańskich specjalistycznych czasopism "Journal of American Medical Association", który opublikował analizę trzynastu szczegółowych badań od 2002 do 2009 roku. Im więcej koenzymu fosforanu pirydoksalu zawiera krew człowieka, tym mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita.

Witamina B6 występuje między innymi w zbożu, warzywach, drobiu, a także w różnych rodzajach owoców takich jak banany i awokado. Ponadto naukowcy podają, że 20 proc. mężczyzn i 40 proc. kobiet powyżej pięćdziesiątego roku życia zażywa zbyt małe dawki tej witaminy.

Źródło: http://de.news.yahoo.com/

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.