Facebook Google+ Twitter

Witamina C - rola i występowanie

Przeczytaj czym naprawdę jest Witamina C i jaka jest jej wartość.

Rola witaminy C
1. stymulacja wytworzenia kolagenu, elastyny.
2. udział w syntezie hormonów i transmiterów
3. zwiększ przyswajalność niehemowego żelaza.
4. przeciwdziałają procesom utleniania, przeciw działa procesom peroksydacyjnym.
5. wzmaganie detoksykacyjne i odtruwające
6. unieczynnienie nitrozoaminę w przewodzie pokarmowym
7. zapobieganie utlenianiu lipidów, profilaktyce niedokrwiennej serca.

Występowanie:
1. W produktach zwierzęcych: są ubogim źródłem.
2. W produktach zbożowych: ziarna zbóż,
3. W warzywach: zielone - rośliny strączkowe, warzywa liściaste, spirulina, papryka, nać pietruszki, kapusta, brokuły, w Polsce -ziemniaki ze względu na spożywaną ilość
4. W owocach: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki, owoce cytrusowe,
Wskazania do leczenia witaminą C: zawały, zatory mózgu, silne złamania, choroba nadciśnieniowa, uszkodzenia ścięgien, zaburzenia odporności, choroba niedokrwienna serca. Dzienna dawka witaminy C nie powinna przekraczać 300mg, optymalna mieści się w granicach 30-100mg.

Objawy niedoboru:
1. Schorzenia typu szkorbut lub gnilca, objawy szkorbutu u dorosłych: krwawe wylewy, nadmierne rogowacenia naskórka oraz niedokrwistość, u dzieci gnilec powoduje niedokrwistość i zmiany w kościach,
2. Niedobory biochemiczne powodują osłabienie organizmu, podatność na zmęczenie i infekcje, zmniejszona wydatność fizyczna, zmiany miażdżycowe i nowotworowe.
3. Na niedobór cierpią głównie ludzie zabiegani, zapracowanie ,niejedzący świeżych warzyw i owoców.
4. Wzmożona łamliwość naczyń
5. Krwawienie z dziąseł w czasie mycia zębów

Piśmiennictwo:
J. Gawęcki, L. Hryniewiecki „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu”, PWN 1998.
Światosław Ziemlański, praca zbiorowa „Normy żywienia człowieka”, PZWL 2001.
M.T. Murry „Encyclopedia of Nutritional suplement”, Prima Publishing 1996
Pauling L, Prpceedings of the National Academy of Sciences USA, 67, 1970, pp1643-1648.
Wilkinson I et al, J Cardiovasc Pharmacol, 34, 1999, pp690-693.
Seddon J et al, American Journal of Public Health, 84, 1994, pp788-792.
Moertel C et al, New England Journal of Medicine, 312, 1985, pp137-141.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.