Głównym celem obu wydarzeń jest przybliżenie polskiemu konsumentowi produktów i usług oferowanych przez najlepsze firmy z Nipponu.
W czasie trwania festiwalu, każdy zwiedzający będzie miał możliwość oddania głosu na swego faworyta w plebiscycie na najbardziej znaną japońską markę The Best Japan Brand 2010. Na firmy biorące udział w konkursie czekają wyróżnienia oraz specjalne certyfikaty.
Spośród osób oddających głos zostanie wylosowana jedna, która zostanie obdarowana upominkiem przygotowanym przez jednego z wystawców.
O podniebienia gości zadbają sushimasterzy z najlepszych polskich restauracji. Nie poprzestaną oni jednak na samym częstowaniu rybnymi specjałami swego autorstwa, lecz staną też do rywalizacji w konkursie The Best Polish Sushi Restaurant 2010.
W skład jury wchodzić będą: Ryszard Dymny - prezes firmy Kuchnie Świata, Dariusz Richter - specjalista ds. kuchni japońskiej w Kuchniach Świata, wybitny fachowiec kuchni i kultury japońskiej
reprezentant Ambasady Japońskiej, Tomasz Szymankiewicz - znany polski Sushimaster, szef kuchni z wieloletnim stażem zawodowym, Iwona Byra - redaktor naczelna portalu Horeca.pl i magazynu Horeca, Bogusław Oryszczak - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
Program imprezy będą uzupełniać liczne prelekcje oraz atrakcje – od warsztatów malowania stylem Anime, przez pokaz walki na miecze samurajskie, aż do recitalu piosenki japońskiej. Festiwal zamknie finał plebiscytu The Best Japan Brand 2010.
Program festiwalu:
Czas trwania: 9 października 2010 - 10 października 2010
Miejsce: Warszawa, Pałac Zamoyskich, ul. Foksal 2
9 października 2010, Scena:
11.30 - 12.00 Warsztaty robienia Sushi (warsztaty na zapisy)
12.10 - 12.50 Pokaz Kazarishusi
13.00 - 14.00 Smaki Japonii w obiektywie (warsztaty fotograficzne)
14.00 - 15.00 Stylizacje Japońskie
15.00 - 15.30 Kurs parzenia herbaty
15.30 - 16.15 Kurs malowania anime
16.15 - 16.40 Pokazy walk samurajskich
16.40 - 17.10 Warsztaty robienia sushi (warsztaty na zapisy)
Warsztaty zamknięte (na zapisy):
12.30 - 13.30 Alkohole japońskie – specyfika, historia, zastosowania
13.30 - 14.30 Surowce stosowane w sushi
15.00 - 16.00 Dla młodych adeptów sushi historia sushi
10 października 2010, scena:
11.10 - 11.40 Warsztaty robienia Sushi (warsztaty na zapisy)
12.00 - 15.00 Konkurs The Best Sushi Restaurant
I ETAP 12.00 - 13.00
II ETAP 13.20 - 14.10
III ETAP 14.10 - 14.50
15.15 - 15.30 Rozdanie nagród
15.30 - 16.00 Mini recital piosenki japońskiej
16.00 - 16.30 Rozstrzygnięcie konkursu The Best Japan Brand
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?