Facebook Google+ Twitter

Włoski restaurator wdrapał się na bazylikę św. Piotra. Protestuje przeciwko otwarciu włoskiego rynku

Włoch Marcello Di Finizio po raz piąty wdarł się na bazylikę św. Piotra, by protestować przeciwko dopuszczeniu przedsiębiorców z Unii Europejskiej do przetargów na dzierżawę włoskich plaż.

https://flic.kr/p/onz1iG / Fot. Diana Robinson/CC BY-ND 2.0Włoch obawia się, że dopuszczenie przedsiębiorców spoza Włoch na tamtejsze plaże zrujnuje rodzimych biznesmenów. Marcello Di Finizio wybrał po raz kolejny bazylikę św. Piotra, by zaprotestować przeciwko otwarciu tego segmentu rynku. Żąda spotkania z premierem Matteo Renzim.

Włoch po raz ostatni wdarł się na dach bazyliki św. Piotra w marcu. Został wówczas ściągnięty z budynku przez żandarmerię watykańską. W niedzielę znowu udało mu się dostać do najważniejszej świątyni w Rzymie. Nie dotarł jednak na kopułę, ale na dach nad główną loggią, gdzie papież pobłogosławi miastu i światu - podaje Polskie Radio.

Protestujący celowo wybrał Watykan, bo jak twierdzi, jego protest dzięki temu zostanie zauważony. Powiedział dziennikarzom, że próba powstrzymania go skończy się tragedią.

Czytaj także: Sylwester 2014/2015. Gdzie spędzić Sylwestra pod gołym niebem? Kto wystąpi na sylwestrowych scenach?


Di Finizio jest właścicielem restauracji w Trieście. Jego zdaniem politycy zignorowali włoskie przepisy, które umożliwiały ludziom, którzy zainwestowali w swoje turystyczne przedsiębiorstwa utrzymanie się na rynku.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

30 godzin i rozmyślił się. Do następnego razu?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Gryźć się przez całe świąteczne dnie w takim miejscu... Tylko nie bardzo wiadomo co mogą zrobić watykańscy snajperzy. Może tym razem już go nie zdejmą i będzie musiał sam schodzić...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.