Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

14034 miejsce

Włoskie produkty regionalne chronione prawem Unii Europejskiej

Włoskie produkty regionalne chronione prawem Unii Europejskiej – czyli co każdy koneser włoskiej kuchni wiedzieć powinien.

Unia Europejska przykłada dużą wagę do produkcji, ochrony, a także promocji produktów żywnościowych o wysokiej jakości. Tak dużą, że postanowiono objąć ochroną nazwę pochodzenia oraz oznaczenie geograficzne niektórych unikalnych produktów pochodzących z konkretnych obszarów krajów należących do Wspólnoty.
Włoska kuchnia jest kuchnią wyjątkową, bogatą w aromatyczne przyprawy, związaną wieloletnią tradycją i celebrowaną przez pokolenia. We Włoszech jedzenie jest jak religia. Towarzyszy każdej chwili w życiu – zarówno tym wesołym jak i smutnym. Włoskie produkty spożywcze są unikalne i niezastąpione.

 / Fot. http://www.sxc.hu/photo/1426108 / Fot. http://www.sxc.hu/photo/1426108

Eksperci zajmujący się dystrybucją towarów włoskich na terenie Polski http://www.smakipoludnia.pl/ wymieniają przede wszystkim takie produkty jak: trufle, oliwy truflowe i smakowe, a także kawy i herbaty, jako te najbardziej znane i najchętniej kupowane przez polskich smakoszy.
Nic więc dziwnego, że Włochy dysponują wieloma unikatowymi, regionalnymi produktami, objętymi ochroną prawną przez UE. Produkty te to:

1) Fontina – jest to po prostu ser włoski, produkowany z mleka koziego. Typ sera podpuszczkowego, dojrzewający, półtwardy. Doskonały dodatek do wielu potraw: sałatek, pizz, spaghetti. Wytwarzany w Dolinie Aosty. Posiada status Chronionej Nazwy Pochodzenia od 1996 roku.

2) Gorgonzola - to również ser podpuszczkowy, ale należy do typu serów miękkich. Jest serem pleśniowym, produkowanym z mleka krowiego. Pochodzi z północnych Włoch, z regionu Lombardia.

3) Grana Padano – ser z mleka krowiego, twardy podpuszczkowy. Pochodzi z Niziny Padańskiej i również stosuje się go jako przyprawę, zazwyczaj po starciu na tarce.

4) Montasio – ser z surowego mleka krowiego, które jest uprzednio częściowo odtłuszczone. Pochodzi z dawnej prowincji Wenecji. Wyróżnia się cztery odmiany, ze względu na czas dojrzewania: młody, średni, stary i bardzo stary.

5)Ocet balsamiczny – powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego. Dojrzewa w drewnianych beczkach. Pochodzi z rejonu Emilia-Romagna.

6) Parmezan – kolejny ser, jeden z najbardziej znanych nam, Polakom. Pochodzi z tego samego regionu co ocet balsamiczny. Jest to ser produkowany z mleka krowiego, leżakujący w solance. Tak jak wiemy często posypuje się nim spaghetti, czy pizze.

7)Pecorino – tym razem ser z mleka owczego. Pochodzi z regionu Lacjum. Posiada 4 odmiany, a w przeszłości był wytwarzany w tradycyjny sposób przez owczarzy.

8) Rabiola di Roccaverano – wytwarzany ze świeżego mleka krowiego z dodatkiem koziego i owczego. Pochodzi z Lombardii. Charakteryzuje się pikantnym smakiem i dość ostrym aromatem. Często aromatyzuje się go ziołami.

9)Szynka parmeńska – surowa, podsuszona szynka wytwarzana z udźców wieprzowych. Pochodzi z regionu Emilia-Romagna. Jest przysmakiem dla wielu, nie tylko polskich, turystów.

Miejmy nadzieje, że ta nowo zdobyta wiedza sprawi, że podczas swojej kolejnego urlopu, w którymś z włoskich kurortów odważą się Państwo wyjść poza schemat pizzy i spaghetti i zakosztować, któregoś z tych tradycyjnych, włoskich produktów.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.