Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

9625 miejsce

Wpadnij do Sophii Loren na małe co nieco

  • Ewa Bo
  • Data dodania: 2014-12-07 12:47

Niniejsza książka znaczy dla mnie więcej niż niejeden film (...) Dzielę się tym, co sama lubię, a niektóre dania przyprawiam anegdotą lub osobistym wspomnieniem (Sophia Loren "W kuchni z miłością").

 / Fot. okładka ksiązki Z pewnością każdy z czytelników spotkał się z daniami kuchni włoskiej. Bo czy jest ktoś, kto nie konsumował choć raz pizzy z szynką mozzarellą i oliwkami, pizzy hawajskiej, spaghetti, lasagne czy deserów takich jak: tiramisu, lodów włoskich czy zabajone? Śmiem twierdzić, że niektórzy objadają się nimi notorycznie. Ale to przecież nie jedyne potrawy znane we Włoszech. To co trafia na nasz talerz zależy od tego w jakim rejonie i o jakiej porze roku się znajdziemy.

Przybywając do naszej gospodyni Sophii* możemy się spodziewać oryginalnych potraw i lokalnych rarytasów. Gdy trafimy do jej domu w Rzymie przygotujmy się na pikantny makaron z boczkiem penne all arrabbiata, karczochy po żydowsku czy deser z ricotty, w Tenuta - na bażanta lub węgorza. Wszystkie te smakołyki z pewnością zadowolą nasze gusta, bo Loren ma w zwyczaju dobierać również dania do danej osoby, wcześniej poznając upodobania kulinarne. Tworzy prawdziwe dzieła sztuki i choć krótkotrwałe, to niezmiernie wartościowe. Wybiera świeże produkty (a nie przetworzone) i wykonuje je własnoręcznie. I dodaje coś bardzo ważnego - uczucia. To wszystko razem nadaje tym potrawom szczególny smak i pokazuje jak ważny jest dla niej ten, kto siedzi z nią przy stole.

W oczekiwaniu na obiad zapraszam do spróbowania sałatki z muchomorów. Wygląda apetycznie i ślinka leci jak się na nią patrzy. Śmiało się częstujcie i nie bójcie się, że już po spożyciu kilku kęsów padniecie trupem. Spoko, przeżyjecie i jeszcze nie raz sami zaserwujecie tę przystawkę swoim gościom, np ukochanej teściowej lub szefowi...Nie po to by ich otruć, tylko by podkreślić jak bardzo darzycie ich szacunkiem czy miłością. Bo muchomor cesarski to grzyb jadalny. Już w starożytności uważany był za przysmak godny cesarskiego stołu (stąd jego nazwa). Także i teraz prawdziwi smakosze doceniają jego walory.

Oto przepis (składniki na 4 osoby):

Składniki
35 dkg muchomorów cesarskich
15 dkg sera groviera
kilka łodyg selera naciowego
oliwa z oliwek
sól
pieprz ziarnisty

Wykonanie
Ładne i jędrne muchomory cesarskie oczyścić i pokroić w paski, ser i seler pokroić w kostkę. Włożyć do miski i dodać oliwę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wszystko wymieszać. Smacznego!

W książce Loren "W kuchni z miłością"znajdziemy ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa, desery. Warto się z nimi zapoznać i je wypróbować. Nie będzie problemów ze znalezieniem składników, bowiem są dostępne na naszym rynku (nawet w marketach). Są odpowiednie nawet dla zapracowanych (robi się je szybko) i tych, którzy w tej dziedzinie stawiają pierwsze kroki. Potrawy przygotowane na podstawie tych przepisów , to prosta droga do zdobycia serca wybranki(a).



*Sophia Loren – włoska aktorka filmowa, jedna z największych gwiazd światowego kina. W 1960 r została laureatką Oscara za pierwszoplanową rolę w filmie Matka i córka – jako druga Włoszka w historii oraz nagrodę aktorską w Cannes. W czasie swojej kariery, trwającej już 60 lat, współpracowała z wieloma znanymi reżyserami zarówno z Włoch, jak i z Hollywood. Byli wśród nich m.in. Mario Monicelli, Ettore Scola, Dino Risi, Mario Camerini, Charlie Chaplin, Sidney Lumet, George Cukor, Michael Curtiz, Anthony Mann i André Cayatte. W 1991 otrzymała Oscara honorowego za całokształt twórczości.


Sophia Loren "W kuchni z miłością"
Tłumaczenie:
Karolina Dyjas-Fezzi
Stron 256
Wydawnictwo"Esprit"

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.