Facebook Google+ Twitter

Wszystko o... jajku

Choć odwieczny spór, co było pierwsze jajko, czy kura, jest wciąż nierozstrzygnięty, to stwierdzenie, że "jajko to pełnowartościowy, zawierający wszystkie podstawowe składniki odżywcze produkt" - dziś nie podlega już dyskusji.

Wszystko o jajku / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikJajko - "jedna z faz rozwoju nowego osobnika u wielu gatunków zwierząt. Jajo zawiera surowce odżywcze pozwalające na rozwój zarodka bez dostępu do organizmu macierzystego i zewnętrznych źródeł pożywienia oraz stosunkowo bezpieczne środowisko, ale ze względu na swoją zawartość jest również cenionym pokarmem."

Jajko od wieków było uważane za zdrowe i pożywne. Wszystko zmieniło się w latach 70, kiedy to wypowiedziano otwartą wojnę cholesterolowi, który w sporym stężeniu znajduje się w żółtku jajka. Dziś jajko wróciło do łask, gdyż okazało się, że nie tylko nie powoduje wzrostu wartości cholesterolu, ale znajdują się w nim substancje obniżające jego poziom - lecytyna i kwasy omega-3. Ponadto w jajku znajdują się witaminy z grupy B, a także A, D, E, K i PP, dobrze przyswajalne żelazo, fosfor i wapń.

Jajko to niezbędny element zdrowej, niskokalorycznej diety - jedna sztuka zawiera tylko około 80 kalorii. Przeciętne jajko kurze, wraz z 5 g skorupką waży ok.50 g.

Najzdrowsze jest, gdy podamy je na twardo, po wiedeńsku, w koszulce na miękko lub w przypadku, gdy mamy do czynienia z prawdziwymi koneserami, jako jajko kiszone, herbaciane czy marmurkowe. Najmniej czasu zabierze nam wrzucenie jajka na patelnię i podanie go w formie jajka sadzonego lub wrzucenie na patelnię i zamieszanie, w celu otrzymania jajecznicy. Można ją podawać na wiele sposobów: z kiełbasą, szynką, boczkiem, pomidorami, cebulą, szczypiorkiem czy szpinakiem. Z równie wieloma składnikami podawać można także omlet.

Jajka to składnik setek potraw. Dzięki właściwościom zagęszczającym, spulchniającym i emulgującym, sięgamy po nie robiąc makarony, zimne i gorące sosy, budynie, suflety, musy, kremy, lody i ciasta. Szykując przyjęcie podać je możemy w formie najprzeróżniejszych przystawek: past, sałatek, jajek faszerowanych, pasztecików, a nawet pasztetu. Trudno też wyobrazić sobie bez jajka zupę szczawiową czy żurek, choć niektórzy z dodatkiem jajek na twardo podają też takie zupy jak chłodnik czy botwinkę.

Najmniej zdrowym sposobem przyrządzania jajek jest uwielbiany, zwłaszcza przez dzieci PRL-u, kogel-mogel - czyli żółtka utarte z cukrem. Oprócz wersji podstawowej, istnieje też ulepszona, polegająca na dodaniu do masy kakao. Mniam, mniam:)

Zanim jednak jajka znajdą się na naszych talerzach trzeba je kupić. Często bywa tak, że bez zbytniego zaangażowania wkładamy do koszyka jajka, które wpadną nam w ręce, zupełnie nie zwracając uwagi na fakt, że na skorupce i opakowaniu znajdują się przeróżne oznaczenia, dzięki którym możemy dowiedzieć się, czy wybrane przez nas jajka są jest produktem wytwarzanym przemysłowo, czy ekologicznie. Jajka pochodzące od ptaków z chowu klatkowego, czyli z dużych ferm, oznaczone są cyfrą "3". Dwójką oznacza się jajka od kur z tzw. chowu ściółkowego, a "1" te z wolnego wybiegu. Najcenniejsze, z cyfrą "0", pochodzą od kur z chowu ekologicznego.

Z opakowania wyczytać także można jakiej wielkości są dane jajka (XL - bardzo duże, ważące ponad 73 g, L - duże, o wadze ponad 60 g, M - średnie ważą 53-63 g, a małe poniżej 53 g) i jaka jest ich klasa: "A" to produkt świeży, "B" oznacza natomiast jajka przemysłowe.

Na jajkach znajduje się także kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL) w której zarejestrowany jest zakład oraz oznaczenie zakładu - kod województwa, powiatu, zakresu działalności oraz kod firmy w danym powiecie.

Osobom bardzo dociekliwym zdradzić mogę również, że litera "B" w kole o średnicy co najmniej 12 mm umieszczana jest na jajkach nie chłodniczych i nie utrwalonych, "trójkąt" (równoboczny o długości boku co najmniej 10 mm) znaleźć możemy na skorupkach jajek klasy B chłodniczych, a "romb" o przekątnych 16 i 7 mm na jajkach klasy "B" utrwalonych. Z klasą "C" jest dużo prościej. Na wszystkich jajkach znajduje się litera "C" w kole o średnicy co najmniej 12 mm.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Ciekawy materiał na czasie:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.