Facebook Google+ Twitter

Wycieczka po historii kuchni polskiej w książce Łozińskich

Pszenne rogaliki królowej Jadwigi, obżarstwo Bolesława III Brzeskiego, fajfy dwudziestolecia międzywojennego czy prosiak noworoczny na bankiecie MSZ-u. Słowem najciekawsze anegdotki dotyczące ewolucji tego, co nazywamy dziś polską kuchnią przeczytamy w najnowszej książce państwa Łozińskich.

 / Fot. wydawnictwo PWNZapraszam na wycieczkę w przeszłość. Poznawać w jej trakcie będziemy historię i ewolucję tego, co dziś nazywamy kuchnią polską, a naszymi przewodnikami będą Maja i Jan Łozińscy. Samo pojęcie kuchni polskiej dla wielu ludzi jest czymś innym. Nic dziwnego - w przeszłości też tak bywało. Rej sławił kuchnię zwykłego wiejskiego dworu i dla niego była to kuchnia polska. Krytykował jednocześnie możnowładców, którzy przeszczepiając na nasz grunt nowinki kulinarne tworzyli nowe jej oblicze. Dla tych drugich kuchnia Reja nie była zbyt atrakcyjna. Obie jednak strony miały rację i obie tworzyły podwaliny naszej współczesnej kuchni.

Nie zamykaliśmy się na obce smaki, z powodzeniem wprowadzając je na nasze stoły i kultywując jednocześnie tradycyjne potrawy. Osiągnęliśmy w tym niemały sukces. Kawa z polskich dworków, sławiona przez Mickiewicza, czy polski chleb, o którym pisali przybysze z Zachodu, były naprawdę godne uznania.

W XVIII wieku, jeszcze przed wykształceniem się tego, co dziś uznajemy za kuchnię staropolską, udało się pogodzić na królewskim stole baraninę, która była uważana za mięso podlejszego gatunku, z ostrygami. Król sławił kuchnię lekką i smaczną, a moda promowana przez króla przyjmowała się i w innych stanach. Od tej pory kuchnia polska ewoluować będzie w stronę zasady „tanio, szybko, zdrowo”, porzucając sarmackie przyzwyczajenia do wielogodzinnych biesiad i pijatyk.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.