Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

12278 miejsce

Wymarzony prezent? Kurs gotowania z szefem kuchni

Nastrój towarzyszący procesowi tworzenia i nauki, możliwość poniesienia klęski i wyjątkowość zadowolenia, jakie to doświadczenie daje to argumenty przemawiające na korzyść takiego właśnie prezentu.

 / Fot. wikimediaStandardowa wersja takiego kursu to spotkanie w 12-15-osobowej grupie z szefem kuchni. Do tego kolacja z winem, dużo przyjemności i doskonała zabawa.

Luksus wolnego, a nie straconego czasu

Takie kursy możemy odbyć pod okiem szefów kuchni z warszawskich restauracji Kom, Blue Cactus czy Boathouse. W tej pierwszej szkole gotowania, pod urokliwie brzmiąca nazwą, Cooking with love pomaga nam Daniel Isberg. Ryszard Majewski z Blue Cactus zaprasza do świata dań Southwestern. Kurs " Teach&Teaste", pozwoli nauczyć się marynować mięso, przygotować fajitę, buritto czy przyrządzić typowo meksykańskie sosy: guacamole (sos z awokado) i salsa fresca (sos na bazie surownych pomidorów). Po drugiej stronie Wisły w Boathouse, Luc Dernaucourt zapozna nas z tajnikami przygotowania typowo włoskich dań takich jak: ravioli, minestrone, bruschetta i tiramisu.

Niekwestionowanym królestwem wszelkich sztuk kulinarnych jest Kurt Scheller Academy. Tu na najwyższym poziomie i w pełni profesjonalnie możemy zgłębić tajniki kilkudziesięciu kursów gotowania.

Ja wybrałam następujące propozycje tematyczne / Fot. wikimedia

"Afrodyzjaki w kuchni" - właściwości produktów miłosnych będzie można poznać przy przygotowywaniu arcyciekawego menu: ceviche po karaibsku, rosół z trawą cytrynową i kolendrą, ciasto z pstrąga z prosuitto (typową włoską surową szynką, najpopularniejsza z regionu Parmy i Toskanii), polędwica cielęca z makaronem, pastą truflową i warzywami i gratynowane owoce.

Wartym grzechu dla łasuchów jest kurs zatytułowany oszczędnie, ale i znacząco, "Desery". To zupełnie nowatorskie spojrzenie na ten dział kuchni. Poznacie tajniki przyrządzania puddingu z mascarpone, czekoladowego sufletu, omletu alaska, carpacio z gruszek w czerwonym winie z tatarem z gruszek i bananów, musu z białej czekolady i lemon meringue pie (bardzo wyraziste ciasto na kruchym spodzie z bezą wypełnione cytrynowym wnętrzem).

Osobom, które chcą zabłysnąć nowym talentem na karnawałowym przyjęciu na pewno przyda się kurs "Finger food". Poznane gorące i zimne przekąski stworzą atmosferę i nadadzą wykwintności naszym przyjęciom. W menu są więc: mini Roesti z fetą i czarnymi oliwkami, skrzydełka kurczaka w miodzie i orzechach, omlet hiszpański, caprese inaczej, monety z ciasta francuskiego z tatarem z łososia, krewetki sezamowe, roladki z melona i szynki parmeńskiej, grillowane owoce i marynowane truskawki.

Polecam bo sama byłam na kursie sushi i powiem szczerze, wolę taki kurs niż wyjście do restauracji czy nową kieckę od Jimmy'ego Choo w H&M. Ale może jestem nienormalna?

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

Antoni, ja tu podałam takie "wymysły" ale jest tez kurs gotowania wody:) dla panów, gdzie rosołu, bitek ect się uczysz. Jest też dziczyzny, dobrych mięs z rusztu...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Danuto, Sołtys to może nie ale Sołtysowa? Może to pomysł na biznes?? Kursy gotowania potraw regionalnych?

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 16.12.2009 20:18

Jak dla mnie to kuchnia z "wyższej półki" i osobiście wolę udoskonalać swoją już nabytą wiedzę z macierzystych potraw ale, że wiedzy nigdy dość, to dla koneserów innej kuchni dobry pomysł na takie małe szkolenie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

świetny pomysł, ale ja mieszkam na wsi, mogę kurs gotowania z sołtysem tylko...:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

... co za arcydzieła.;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.