Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

2350 miejsce

Wyprawa po "zioło". Jałowiec pospolity

Jałowiec pospolity jest znaną od wieków rośliną o właściwościach leczniczych. Kiedyś przypisywano mu również właściwości magiczne.

Jałowiec pospolity - niedojrzałe szyszkojagody / Juniperus communis / Fot. Artur HampelJałowiec pospolity (juniperus communis). Najczęściej używaną częścią tej rośliny są szyszkojagody. Dojrzewają one w ciągu dwóch lub nawet trzech lat. Z początku zielone, później granatowe z błękitnym nalotem. Jagody można zbierać już z początkiem jesieni, choć niektórzy twierdzą, że największe walory uzyskują po pierwszych przymrozkach. Krzew sadzony w przydomowych ogrodach niemal nigdy nie owocuje. Jeżeli chcemy sami pozyskać tę cenną w kuchni i dla zdrowia przyprawę, musimy się wybrać do lasu.

Jałowiec jak wskazuje sama jego nazwa jest rośliną o bardzo niskich wymaganiach glebowych. Rośnie na glebach suchych, piaszczystych. Jest częstym składnikiem podszytów borów sosnowych. Zbieranie dojrzałych szyszkojagód wprost z krzewu jest uciążliwym zajęciem ze względu na szpilkowate igły. Można pod krzewem rozłożyć płachtę i potrząsając rośliną ręką "uzbrojoną" w rękawicę spowodować, by dojrzałe owoce opadły. Należy to czynić z rozsądkiem, by nie uszkodzić krzewu.

Szyszkojagody w kuchni

Owoce jałowca są bardzo cenną przyprawą przy przyrządzaniu dziczyzny, bigosu oraz innych dań z kapusty. Są doskonałymJałowiec pospolity / Juniperus communis / pokrój - źródło Wikimedia CC / Fot. Nikanos dodatkiem do marynat, zwłaszcza grzybów. Ze względu na intensywny aromat, należy uważać by nie przesadzić z ilościami jagód dodanymi do potraw. Z jałowca sporządza się również powidła stosowane jako suplement diety do usprawnienia pracy jelit i żołądka.

Jak w przypadku każdej niemal rośliny, ze względu na zawartość różnych substancji chemicznych i z jałowcem należy obchodzić się ostrożnie. Bezpośrednie spożywanie jagód, czy też wyciągu z nich, może powodować objawy nadmiernej senności oraz podrażnić układ wydalniczy. Również osoby z chorobami żołądka lub nerek, jak również kobiety w ciąży powinny być bardzo ostrożne w spożywaniu jagód bezpośrednio, jak również przy stosowaniu naparów lub wyciągów.

Szyszkojagody jałowca i pasja

Jałowiec jest od dawna używaną rośliną przy wyrobie piwa jałowcowego, wina, wódek a również miodu pitnego. Pasjonaci domowego wyrobu tych trunków od lat doceniają tę roślinę za bogate walory smakowe i aromatyczne, osiągane podczas dodania jagód do wyrobów w trakcie wytwarzania "napojów wyskokowych". Wielu ma swoje tajne receptury przechodzące jedynie z pokolenia na pokolenie.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (15):

Sortuj komentarze:

Zdaje się, że najbliżej ma Pan Andrzej. Szkoda tylko, że tak zamilkł, bo ja bym chętnie te jałowce w miłym towarzystwie przy jałowcówce popodziwiał :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

A kto ma najbliżej?

Komentarz został ukrytyrozwiń

@ Panie Andrzeju :)n Pan chyba stara się przymycic nam jakąś informację. No... miejsce spotkania już znamy, teraz tylko kiedy i kto co przynosi :D

Komentarz został ukrytyrozwiń

To prawda, jałowiec niesamowicie kłuje, wiem o tym dobrze...Pmiętam jak wycinało się widełki do procy z uschniętego jałowca...były najlepsze i bardzo mocne...ach te wspomnienia...:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

No tak, nie trzeba się wspinać kilka metrów na drzewo. Tylko jak nieść później taką zdobycz, jak kluje?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Na pewno łatwiej zerwac :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Skoro jałowiec, jak mówi pani Justyna, przynosi szczęście, to chyba można nim zastąpić jemiołę?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Miło myśleć, że jałowieć to "drzewo przyjazne ludziom" i jeszcze dużo różnych interesujących wieści przeczytałam. 5+

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wybieram się co roku po gażązki jałowca.Jest to w mojej rodzinie tradycja . W święta muszą być gałązki wiszą bardzo długo -przynosi to szczęście w Nowym Roku.
Można się pocałowac pod gałązką jałowca.Jest to jeszcze większe szczęście -spróbujcie. Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Aneto, dziękuję za tak wspaniałe uzupełnienie materiału :) , Panu Romanowi za to szczerze współczuję. Każda strata jest bolesna, a już na pewno jak się traci coś, co miało się przez lat trzydzieści.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Zobacz także:

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.