Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6843 miejsce

Wyspy Kanaryjskie - tradycyjna kuchnia wyspiarzy

Kuchnia kanaryjska jest smaczna i urozmaicona. Odzwierciedla wpływy hiszpańskie a także południowoamerykańskie.

Targ rybny na Teneryfie / Fot. Isabella DegenKuchnia kanaryjska nie jest tak wyrafinowana i zróżnicowana jak kuchnia hiszpańska. Ma jednak wiele zalet. Potrawy są proste, bazują na rybach, mięsie dostępnym na wyspie, warzywach i owocach. Ich smak podnosi sposób przyrządzania (na naturalnym ogniu i na grillu, przy użyciu oliwy z oliwek).

Do posiłków pije się młode wino (vino de casa) co jest prawie obowiązkiem i bez niego mieszkańcy nie wyobrażają sobie celebrowania kolacji. Kolacja jest jakby rodzinnym spotkaniem po trudach całego dnia. Zasiada się do niej późnym wieczorem. Obiady są skromniejsze, przeważnie jada się na nie coś lekkiego ze względu na żar południa (godz. 13-15).

Morena (targ rybny Teneryfa) / Fot. Isabella DegenNa wyspach jada się przede wszystkim ryby, jarzyny, owoce morza, mięso królika i kozy. Wybór gatunków ryb jest ogromny, wystarczy udać się do dużego supermarketu aby podziwiać stoiska z rybami. Można nawet zakupić świeże mięso rekina na zupę. Sposoby przyrządzania ryb są bardzo proste. Można je zrobić na parze, na grillu i na patelni. Wszystko smakuje znakomicie, bo jest przede wszystkim świeże.

Najpopularniejsze ryby to: sardynki i inne gatunki atlantyckie (sardina, chicharro, boquerones, vieja, sama, cherne). Przyrządza się je z dodatkiem sporej ilości czosnku i ziół. Specjalnością wysp jest smażona morena (morena frita).

Płaszczka (krążkopław) / Fot. Isabella DegenTradycyjne sosy mojo. / Fot. Isabella DegenJada się też sporo potraw przygotowanych z solonych ryb. Historia ich przyrządzania, najpierw solenia a następnie suszenia, jest związana z czasami wielkich odkryć geograficznych. Wtedy Wyspy Kanaryjskie były ważnym przystankiem na podróżnej trasie dla karawel, które uzupełniały tu zapasy wody, solonych ryb i mięsa.

Najzwyklejszą i najbardziej typową potrawą są ziemniaki gotowane w łupinach z solą morską na parze (papas arrugadas) podawane jako dodatek do dań lub jako przekąska z aromatycznymi sosami (mojo) na bazie czosnku, kminku, pieprzu, soli, oliwy, octu winnego, czerwonej, ostrej papryki (rojo picon) lub zielonych listków kolendry (verde). Podaje się je również do potraw z
ryb, mięs i kurczaka.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (11):

Sortuj komentarze:

wakacjenateneryfie
  • wakacjenateneryfie
  • 01.10.2011 23:39

Nie ma jak samemu się przekonać o walorach kanaryjskiej kuchni - Najlepiej niewielkim kosztem, a z wakacjenateneryfie.pl to jest mozliwe

Komentarz został ukrytyrozwiń

W Twoich artykułach jest coś dla ducha, jak też dla ciała. Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Iza;)Preferuję ryby tylko świeże,być może dlatego,że mam do nich dostęp przez cały rok(oczywiście wędkuję-to moje pasja).
U mnie na Podlasiu ,jak na Kanarach-słońce ,plaża....może skusisz się?;)
Serdecznie pozdrawiam;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Miłe Panie, mnie tez sie marzy tam wrócić, było i minęło ... a ryba mrożona to nie TO.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Isabella.....ryby,ziemniaki,tapas,kawa..............;););)Cudownie....Wyspy Kanaryjskie...piękne kobiety(piękni mężczyźni),plaża.......
Sławę zaproszę do siebie,pozna smak ryb.....i pojedziemy na Kanary.....nam też się należy odrobina luksusu;);)
5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuje za sympatyczne komentarze. Tak żle to nie jest tam z tą pogodą. Wyspa Madera (Azory) przeżyła "tormenta tropical".
Ale w myśl przysłowia" po burzy zawsze jest słońce".

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zmieniłaś swoją "małą fotkę" Isabello? Dobry wybór; podoba mi się ; )) Także Twoje Artykuły są jasne i słoneczne; - szkoda że "na żywo" wyspy kararyjskie są zawalone wichurą i powodziami.

Pozdrawiam serdecznie

Komentarz został ukrytyrozwiń

Być na Kanarach i jeść fast foody? Ech.. gdzie ci ludzie głowę mają? hehe 5* za smakowity artykuł :)))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mniam-mniam.Ślinka leci,może bez alkoholu ,bo nie piję .

Komentarz został ukrytyrozwiń

Właśnie dzisiaj miałem na obiad ogonek z kabeljau / dorsza przyrządzony na parze z gotujących sie warzyw: cebula + poree, oraz ziemniaki od chłopa ; )) Pozdrawiam serdecznie

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.