Facebook Google+ Twitter

XVI Festiwal Nauki: Naturalne właściwości kawy

"Kawa parzona w ekspresie cisnieniowym posiada naturalne własciwości pomocne przy zwalczaniu nadmiaru wolnych rodników, które szkodzą zdrowiu" - przekonuje dr Katarzyna Zawada z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, podczas XIV Festiwalu Nauki w Warszawie.

 / Fot. Joymaster, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Kawa.Stary.Rynek.Bydgoszcz.JPGDr Katarzyna Zawada podczas swojego pokazu przybliżyła definicję wolnych rodników - związków chemicznych, które przy utrzymywaniu się przez dłuższy czas w ludzkim organizmie mogą powodować wiele schorzeń i chorób, np. wywołując Alzheimera, Parkinsona czy depresję.

Do zewnętrznych źródeł pochodzenia wolnych rodników należy np. dym papierosowy, alkohol,
zanieczyszczenia przemysłowe, spaliny samochodowe, jedzenie typu fast-food i promieniowanie UV.

Zadaniem każdego z nas jest obrona przed wzrostem niebezpiecznych substancji. Tę walkę można podejmować za pomocą przeciwutleniaczy jak i składników dostarczanych z zewnątrz, wraz z dietą. Można tu wymienić np. witaminy A, E, C, beta-karoten, likopen z pomidorów, wyciągi z owoców i same owoce - jagody, morele, aronia. Wśród napojów zalecanych do spożycia znajdują się biała i zielona herbata, czerwone wino, ale również wbrew pozorom kawa.

Podczas pokazu uczestnicy Festiwalu Nauki badali różne rodzaje kawy, rozróżniając je również według sposóbu przyrządzania, czyli kawę z ekspresu ciśnieniowego, zalewaną wrzątkiem w szklance (w Polsce określaną jako kawa po turecku) oraz kawę rozpuszczalną. Najważniejsze wnioski z tych badań dowodzą, że największą ilość antyoksydantów posiada kawa tzw. Robusta. Sposób przyrządzania też ma nie małe znaczenie –za najbardziej użyteczną uchodzi kawa z ekspresu, natomiast najmniej ta rozpuszczalna.

"Kawa jest źródłem antyoksydantów, ale żeby miała jak najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie nie można pić jej w nadmiarze, bo może zaszkodzić na żołądek i zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych" - podkreśliła dr Zawada.

Katarzyna Zawada przekonuje, że wolne rodniki w nadmiarze są dla nas szkodliwe, jednak nie powinniśmy naużywać suplementów diety z antyoksydantami. „Przeciwutleniacze powinny pochodzić z urozmaiconej diety, natomiast jedynie w chwilach przemęczenia czy stresu powinniśmy się bardziej zabezpieczać przed wolnymi rodnikami” – dodała ekspertka.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

A właśnie nescafee wypuściło kawę rozpuszczalną z zieloną nakrętką . Nazywa się Green blend - podobno bogata w antyoxydananty.
Póki co piję tę z ciśnieniowego ekspresu z zagęszczonym mleczkiem.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 21.09.2010 09:51

Na te wszystkie nowinki to ja patrzę z przymrużeniem oka, już nie raz przerabiałam wszystkie nowości że wspomnę te o maśle i margarynie:))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawy materiał. Chyba zrezygnuję (częściowo) z kawy rozpuszczalnej na rzecz tej z ekspresu :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.