Facebook Google+ Twitter

XVII MAŁOPOLSKA GIEŁDA AGROTURYSTYCZNA

W dniach 10 - 11 maja odbyła się XVII Małopolska Giełda Agroturystyczna oraz Targi Ogrodnicze. Impreza była na terenie Kampusu Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przy al. 29 Listopada.

Baner XVIII Małopolskiej Giełdy. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Tradycyjnym zwyczajem Pani Elżbieta Wyrwicz zastępca dyrektora Departamentu Turystyki Ministerstwa Sportu i Turystyki w akcji. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków organizatorem głównym był Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Natomiast obecnej edycji współorganizatorami byli:

- Małopolskie Stowarzyszenie Doradztwa Rolniczego,
- Małopolską Izbę Rolniczą,
- Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach,
- Centrum Doradztwa Rolniczego o/Kraków,
- Stowarzyszenia Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne,
- Góralskie Stowarzyszenie Agroturystyczne

Taniec góralski. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Organizatorzy Pani Danuta Kostrzyńska czyli słynna agroturystyka U Dajany. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków po raz kolejny przedstawili propozycje agroturystyki jako sposób na aktywny oraz atrakcyjny wypoczynek na łonie natury dla mieszkańców Krakowa oraz Województwa Małopolskiego.

Taki wypoczynek to ważny element do poznania historii, tradycji kulturowej regionu.

promocja agroturystyki jako sposobu aktywnego i atrakcyjnego wypoczynku dla mieszkańców miast, jak również całego Województwa Małopolskiego. Ponadto giełda ukazuje bogactwo lokalnej tradycji kulturowej i regionalnej danego obszaru.

Odwiedzający mogli popróbować ekologicznej żywności jak też ja zakupić. Żywność jaka tam była przedstawiona jest nie do zdobycia w hipermarketach, a po zakupienie trzeba się udać bezpośrednio u producenta.

Twórca z ziemi sądeckiej. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Młodzi i starsi Podkrakowska agroturystyka. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków odwiedzali polową zagrodę gdzie można było nie tylko oglądać ale też pod patronatem opiekunów dokarmiać: barany, kucyki, gęsi, polskie kurczaki, a przy okazji poznać zapach wiejskie siana jak też wygląda ziarno np. owsa.

Obok swojskich kiełbas, jaj, wiejskiego chleba, który się nie troci można było poznać smak swojskiego smalcu ze skwarkami jak też jaki smak mają domowo kiszone ogórki.

Cześć artystyczną urozmaicały regionalne zespoły artystyczne.

Gościem Małopolskiej Giełdy Turystycznej była Pani Elżbieta Wyrwicz zastępca dyrektora Departamentu Turystyki Ministerstwa Sportu i Turystyki RP. Dziennikarzy wspierała Pani Izabela Majewska Rzecznik Prasowy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.