Facebook Google+ Twitter

Z dynią w roli głównej - przepisy

Dynia jest warzywem rocznym o małej zawartości kalorycznej (15 kcal), uprawiana jest u nas od XVI wieku. Z dyni można robić przetwory, spożywać w postaci zup, kompotu, placków, surówek.

Dynia w moim ogródku. / Fot. Dorota MichalczakDynia
100 g dyni dostarcza tylko 15 kalorii, a wiec możemy ją jeść bez obaw, gotowaną lub na surowo, nie zapominając o smacznych pestkach. Dynia zawiera białko, witaminę A, nieznaczne ilości witaminy B, B1, B2, i PP. Witaminy C w dyni jest bardzo mało a związków mineralnych po trochu - wapń, żelazo, magnez, fosfor. Dynia nadaje się na przetwory, przechowywana w dobrych warunkach przetrwa do wiosny.

Zupa z dyni. / Fot. Dorota MichalczakZupa z dyni
1 kg dyni
0,5 litra mleka
0,5 litra wody
1 szklanka mąki
1 jajo
4 łyżki ciepłej wody, sól
Dynię oczyścić i pokroić w kostkę. Mleko z wodą zagotować, wrzucić dynię, gotować do momentu całkowitego rozgotowania. Z mąki i jaja zrobić zacierkę i powoli wrzucać do zupy. Poczekać na wypłynięcie zacierki, posolić do smaku. Można jeść na słodko, według upodobania.

Czytaj następne przepisy -------> placki dyniowe i kompot

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (9):

Sortuj komentarze:

@ Justyna-Maria Bartkowiak Dzisiaj 20:46

Justyno zapraszam, podzielę się bo mam jeszcze jedną.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Lubię potrawy z dyni. Dawno nie jadłam tych smakołyków. Dzięki, że mogę je zobaczyć i przypomnieć przepis.

Komentarz został ukrytyrozwiń

@ Jadwiga Palińska Dzisiaj 16:46

Jadziu dynia na surowo - jak najbardziej. Ja bardzo lubię surówki z dyni z jabłkiem, marchewką, rodzynkami.Czekam na odpowiedni moment żeby zabrać się za zjedzenie tej, która waży 8 kg. Pestki wybiorę, wysuszę i będą do posadzenia.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Placki dyniowe i zupę zacierkową z dyni - pamiętam, jadałem, ale dynia ma swój specyficzny smak...Przetwory: dynia w occie, do mięs i nie tylko - znakomita. Dynia posiada świetne pestki, które uwielbiam, trzeba je tylko podsuszyć...:) Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

To ja chyba jestem jakaś niedzisiejsza, ale potrawy z dyni mnie nie przekonuję, chyba, że to się da zjeść na surowo? :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Elżbieto napewno skorzystam z rad.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Doroto , jest też przyprawa do kawy i deserów [ też dodaję ]. Dodatkowo prócz wanilii i cynamonu jest kardamon i zmielone goździki.
Polecam , mus dyniowy jest wyśmienity :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie robiłam dyni z cynamonem, ale nic straconego. Mam jeszcze jedną 8 kg, jak ją zacznę to wyprubuję inne przepisy.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Uwielbiam dynię !
Całą jesień się nią objadam . Gotuję aż odparuje woda dodaję wanilii i cynamonu .
Zacierki to kalorie :))
Przepis na dynię w occie - dziękuję .Moja Mama robiła ją świetnie .

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.