Dynia
100 g dyni dostarcza tylko 15 kalorii, a wiec możemy ją jeść bez obaw, gotowaną lub na surowo, nie zapominając o smacznych pestkach. Dynia zawiera białko, witaminę A, nieznaczne ilości witaminy B, B1, B2, i PP. Witaminy C w dyni jest bardzo mało a związków mineralnych po trochu - wapń, żelazo, magnez, fosfor. Dynia nadaje się na przetwory, przechowywana w dobrych warunkach przetrwa do wiosny.
Zupa z dyni
1 kg dyni
0,5 litra mleka
0,5 litra wody
1 szklanka mąki
1 jajo
4 łyżki ciepłej wody, sól
Dynię oczyścić i pokroić w kostkę. Mleko z wodą zagotować, wrzucić dynię, gotować do momentu całkowitego rozgotowania. Z mąki i jaja zrobić zacierkę i powoli wrzucać do zupy. Poczekać na wypłynięcie zacierki, posolić do smaku. Można jeść na słodko, według upodobania.
Czytaj następne przepisy -------> placki dyniowe i kompot
Placki dyniowe
0,5 kg dyni
1 średnia cebula
niecałe pół szklanki maki
1 jajko
szczypta soli, pieprzu
olej do smażenia
Dynię cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do startej dyni dodać mąkę, jajko, sół i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, z ciasta formować placuszki i smażyć po obu stronach na złoty kolor.
Placki polać gęstą śmietaną lub posypać cukrem. Podawać zaraz po usmażeniu - ciepłe.
Kompot z dyni
1/2 kg dyni
1 litr wody
1/2 szklanka cukru
4 łyżki octu
4 gożdziki
Wodę, cukier, ocet oraz goździki zagotować, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Gotować 5 minut na małym ogniu. Podawać dobrze wystudzony.
Czytaj więcej: Dynia w kuchni w roli głównej
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?